Онлайн потребители:  54
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Папата призова за религиозен мир от Площада на джамиите

Читатели: 825

Папа Бенедикт Шестнайсети призова за преодоляване на конфликтите от миналото и за започване на открит и честен диалог между религиите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Призивът си главата на Римокатолическата църква отправи от Площада на джамиите в Стария град, в Източен Ерусалим, смятан за третата най-голяма светиня за мюсюлманите, след Мека и Медина и за първата най-голяма светиня за евреите.

"В този, за съжаление, разделен свят, това свещено място има стимулираща роля и кара добронамерените жени и мъже да се изправят пред предизвикателството да работят заедно, за да преодолеят недоразуменията и миналите конфликти и да проправят пътя към искрен диалог, който ще изгради справедлив и мирен свят за идните поколения", каза папата.

Речта си Бенедикт Шестнайсети произнесе малко след като посети джамията "Куполът над скалата" и така стана третият папа, който посещава този обект.
След посещението на джамията и по време на престоя на папата на Площада на джамиите великият мюфтия на Ерусалим Мохамад Хюсеин, който придружаваше Бенедикт Шестнайсети, го призова да изиграе активна роля, за да бъде сложен край на израелската агресия срещу палестинците, предаде Франс прес.
Срещата им мина при извънредни мерки за сигурност - стотици израелски полицаи бяха разположени в района, над който кръжаха хеликоптери, предаде ДПА.
На влизане в джамията, както е мюсюлманския обучай, папата се е събул.
"Мирът и сигурността, от които е лишен този район от няколко десетилетия, не могат да възтържествуват отново без да се сложи край на израелската окупация и нашият народ отново да възвърне свободата и правата си", каза великият мюфтия на Ерусалим.
"Надяваме се, че Негово светейшество ще изиграе активна роля, за да сложи край на израелската агресия срещу нашия народ, нашите земи и нашите свети места в Ерусалим, Газа и на Западния бряг", допълни великият мюфтия. Той призова също така папата да съдейства за осигуряването на свободен достъп на палестинците, независимо дали са християни или мюсюлмани, до светите места в Ерусалим, от който сега Израел ги лишава.

След това папата се спря пред Стената на плача, където се помоли няколко минути, предаде Франс прес. След молитвата си Бенедикт Шестнайсети пъхна листче с посланието си към Бог между хилядолетните камъни на Стената на плача. В посланието си, чийто текст разпространи Франс прес, папата призовава Бог да изпрати мир на светите земи и в целия Близък изток, както и по целия свят.
Източник: News.dir.bg

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.