Онлайн потребители:  70
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Папата: Нужна е и палестинска държава

Читатели: 881

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 
Папа Бенедикт XVI призова за намирането на двудържавно решение на конфликта между израелците и палестинците в началото на визитата си в Израел. Посещението му включва и палестински територии.

На летище "Бен Гурион" край Тел Авив той бе посрещнат от висши представители на израелските власти начело с президента Шимон Перес и премиера Бенямин Нетаняху.

Първите думи на Перес към главата на Римокатолическата църква бяха на латински: "Добре дошъл на най-вярващия сред вярващите, който започва днес посещението си из Светите земи".

След това президентът продължи приветствието си към папата на английски език. "От името на държавата Израел приветствам вашето пристигане тук с една единствена благословия - мир", каза Перес. Той допълни, че визитата на папата из Светите земи е духовна мисия с най-висше значение. "Това е мисия на мира. Тя трябва да посее семената на толерантността и да изкорени семената на фанатизма", допълни Перес.


"Уважавам Вашите позиции и Вашите действия да сложите край на насилието и на омразата по света и съм убеден, че диалогът между юдеи и християни ще продължи в духа на пророците", допълни израелският президент.

Първите думи на папата, изречени на израелска земя, бяха, че той идва из Светите места, за да се моли за мир в Близкия изток и по света.

"Заех мястото си в дългата върволица от християнски поклонници, които дойдоха на тези брегове. Дойдох тук подобно на мнозина други преди мен да се помоля на Светите места, да се помоля най-вече за мир - за мир из Светите земи и за мир по целия свят", заяви папата.

Той се обяви за намирането на двудържавно решение на конфликта между израелците и палестинците. Папата призова за помирение между израелците и палестинците, което ще позволи на тези два народа да живеят в мир в собствената си страна.

"Призовавам, заедно с всички официални представители, да се проучи всяка една възможност за намирането на справедливо решение на тези значителни трудности и проблеми, така че двата народа да могат да живеят в мир в техните респективни страни със сигурни и международно признати граници".

Папата призова също за свободен достъп до Ерусалим за представителите на всички религии по света.

"Най-искрено се надявам, че всички поклонници, идващи на всички Свети места в Ерусалим, ще могат да стигат до тях свободно и без ограничения", каза папата.

Той заяви пред домакините си, че намира за напълно неприемлив и отвратителен антисемитизма. "За нещастие антисемитизмът продължава да разкрива отвратителното си лице в много краища на света. Това е нещо напълно неприемливо", каза Бенедикт Шестнайсети.

Папата допълни, че ще отдаде почит на убитите 6 милиона евреи в Холокоста през Втората световна войни и призова за борба срещу антисемитизма по света.

По време на визитата си в Израел Бенедикт Шестнайсети ще се срещне с израелски и палестински политически и религиозни лидери, ще посети християнски, еврейски и мюсюлмански храмове и свети места, и ще отслужи литургии.


След тридневно пребиваване в Йордания, поклонението на Светия отец в Израел и палестинските територии вероятно ще е най-деликатната част от обиколката му заради обтегнатите отношения между Католическата църква и представители на еврейската общност, след като по-рано тази година папата върна в лоното на Църквата отрекъл Холокоста епископ.
Според коментатор на Би Би Си все още има напрежение между църквата и еврейската държава по повод ролята на Ватикана във Втората световна война.
Арабските правителства, които приемат Бенедикт Шестнайсети, петнят името на пророка Мухаммед (С.А.С.) повече отколкото противоречивите изказвания на папата срещу основателя на исляма, заяви по същото време законодател от палестинското радикално движение "Хамас".

"Правителствата, които оказват на папата гостоприемство, нанасят по-голяма вреда на пророка от изказванията на папата," каза Юнис ал Астал.

Астал, който неотдавна получи забрана да влиза в Обединеното кралство, направи това изявление по повод речта на Бенедикт през 2006 г., в която той цитира византийския император Мануел Втори Палеолог, че ученията на пророка Мохамед били зли и нехуманни.

Според Астал Бенедикт Шестнайсети е най-проционисткият папа в историята на Римокатолическата църква.

Радикалното движение Ислямски джихад разкритикува визитата на папата в Израел и палестинските територии като "възхвала" на израелската окупация. Посещението е знак на любезност към окупацията, пренебрегва раните на Ерусалим и загърбва Холокоста, който израелската армия извърши в ивицата Газа в началото на годината, се казва в изявлението.
Източник: www.vesti.bg

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.