Онлайн потребители:  123
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Сълзите по склона на славата (II глава)

Читатели: 1609
Първа глава от поредицата може да прочетете тук:
http://dobraduma.com/show_gDetails.asp?ID=51

Втора глава


 

„ ... Ракът, както се уверихме от лекцията, е една от най-опасните болести, която застрашава живота на хората, независимо от възрастовата им група или пол. Ние трябва да имаме предвид, че медицината все още е безсилна пред тази коварна болест...”

 

С тези думи преподавателят завършил своята лекция и се приготвил да напусне аудиторията. В залата за миг настъпил един лек смях, породен от един от студентите. Всички се приготвяли да напуснат аудиторията, освен един – Исам, който задал въпрос, свързан с лекцията за рака. Един от колегите му, на име Сафуан, се присмял на неговата заинтерсованост към тази коварна болест. Преподавателят обаче им направил забележка и уважил питането на Исам, като им казал :

 

„ Колегата ви пита за това, което казах - че медицината все още е безсилна пред тази болест...”

 

В действителност, колеги, безсилието на медицината не означава пълно безсилие. Наистина са направени успешни открития, изследвания и са  направени множество операции, чрез които в частни случаи тази болест била овладяна. Основната причина за този успех е откриването на тази болест в ранния й период. В медицината под „лечение на болестта” се има предвид лечение на болестта като се премахва причинителя на болестта, а какво остава като при рака този пречинител все още е неизвестен.

След това, преподавателят, обращайки се към Исам, добавил:

„Това достатъчно ли ти е Исам?„

Това кратко обяснение не задоволило интереса на Исам по този въпрос, но тъй като не искал да ощетява колегите си, отнемането от времето им за почивка, той казал на преподавателя:

„ Господине, не искам да ощетявам колегите си, като им отнемам от почивката. Можете ли да ме насочите към научни източници, от които да събера информация по този въпрос?

Удивен, преподавателят казал на Исам:

 

„ Благодаря на Исам за неговата заинтересованост, затова - който желае да излезне в почивка, е свободен, а който иска, нека да остане в аудиторията, за да отговоря на имащите въпроси.”

 

След като тези, които не желаели да слушат дискусията, излезли, обиден от поведението на колегата си и от това, че той възприема университета като място за забавление и безгрижен живот, Исам продължил дебата с преподавателя, който казал:

 

„ Преди да ви насача към литература, която ще ви е от полза по въпроса с болестта рак, искам  да изкажа благодарност на Исам, за това, че повдигна толкова важен въпрос. Надявам се всички колеги да последват примера му.

 

След това добавил:

 

„ Медицината, колеги, не е просто доходоносна професия с висок статус в обществото. Тя преди всичко представлява хуманитарно послание към хората, предпазва ги и ги лекува от болестите. Трябва да изучаваме тази професия с любов и с постояната мисъл , че ние ще бъдем само в полза на хората, а не с мисълта за материални облаги. Вземете пример с болестта рак. Всички чакат да бъде открит лек за нея. Нека всеки един от вас си представи, че той може да бъде този откривател на лека или да спомогне за откриването му. Защо не?! Защо да не вярваме в себе си и в способностите си?„

 

Исам вдигнал ръка в знак на искане на разрешение да се включи в разговора и след като преподавателят му разрешил, той казал:

 

„ Искам да добавя към думите ви, че както ни трябва увереност в способностите ни, така също се нуждаем от осигуряването на материални неща като финанси и лаборатории, в които да правим изследвания.”

 


Един от отличниците на име Саад също искал разрешение да се включи в дебата и казал:

 

„ Трябва държавите да осигурят всички необходими материални средства.”

 

Преподавателят се доближил до Исам и поставил ръката си върху неговата и казал:

 

„ Аз съм готов да помогна на всеки студент, който иска да направи изследване и особено за рака.”

 

Всички очи гледали към преподавателя, изпълнени с обич и уважение.Очите на Исам обаче били изпълнени и със сълзи. Исам не знаел защо в този момент си спомнил за покойния си баща. Може би в този момент преподавателят се появил в съзнанието му като такъв?

 

  
Очаквайте и следващата глава от поредицата...

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.