Онлайн потребители:  41
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Берлин отхвърли задължителните часове по религия

Читатели: 1234

Two election ballot papers for the referendum ...
Предложението да се даде в берлинските училища на часовете по религия същият статут, като на тези по етика, се провали на реферндум в неделя. Това разпалва отново дебатите за толерантността и интегрирането на мюсюлманите в Германия, допълва Ройтерс.

След т.нар. Убийство на честта на млада туркиня от брат й заради това, че водела западен начин на живот, в столицата от 2006г. стана задължително изучаването на светска етика. Религията, която е задължителен предмет в повечето германски провинции, е свободно избираема в Берлин, обяснява Ройтерс.

Защитници на промяната опитваха да въведат възможност учениците да избират между часове по религия и такива по етика, като ислям, католическо и протестантско вероизповедание се изучават отделно. Едва 14.1% (при необходими 25%) от всички, имащи право на глас, одобриха този т.нар. Pro Reli предложение.

The


Иначе идеята да стане задължително изучаването на религия бе отхвърлена от 51.5% и одобрена от 48.4% от гласувалите при 29% избирателна активност.

Противниците на изучаването на религия настояваха, че с такива уроци расте рискът да се задълбочат разделенията в обществото и да се наложи предимно християнски дневен ред. В традиционно светския Берлин живее най-многолюдната мюсюлманска (изключително турска) общност в Германия – около 220 хиляди души.

"Резултатът сочи, че защитниците на Pro Reli, представящи всичко това като въпрос на свобода – сякаш едва ли не руснаците ще нахлуят – са изгубили връзка с реалността в Берлин", заяви кметът Клаус Воверайт, яростен противник на мярката.

Кристоф Леман, ръководител на Pro Reli кампанията заяви, че е разочарован от резултата, но е доволен от дебата, който се е получил. За каузата си той бе привлякъл много знаменитости от Германия и консервативния канцлер Ангела Меркел.

Източник: в. "Дневник"

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.