Онлайн потребители:  43
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Протестиращи срещу атаките в Газа излезнаха днес по улиците на няколко български града

Читатели: 1060

По време на протеста в София, пред "Александър Невски"

Стотици хора се събраха пред входа на Джумая джамия в Пловдив с плакати, с които изразиха своето несъгласие срещу военните действия и подкрепа за семействата в региона, загубили свои близки.
         Председателят на местното мюсюлманско настоятелство Джамидет Джафер прочете протестна декларация, в която се заявява, че насилието в Газа е античовешки акт. В нея се казва: "Ние мюсюлманите от гр.Пловдив, осъждаме зверските действия на Израел срещу палестинското население и приканваме нашите политици, обществени и международни организации, да се активизират, за да може да спрат военните действия по суша и по въздух срещу мирното население на Газа". Той съобщи, че настоятелството организира дарителска компания за дрехи и пари, които ще изпрати в ивицата Газа.
До момента са събрани около 1000 лв., като даренията ще продължат до края на месеца. В протеста се включиха мюсюлмани от Пловдив, Пазарджик и Асеновград, както и ливанци и палестинци, които от години живеят в Пловдив.
         След голямата петъчна молитва повече от двеста мюсюлмани от Кърджали излязаха от джамията, преминаха по две от централните улици и също се събраха на протестен митинг пред паметната плоча на представители на еврейската общност, живели в града до 1949 година.


Протестиращи мюсюлманки в Пловдив

Представители на палестинската общност в България, подкрепени и от други общности, се събраха и в София на протест. Десетките протестиращи, между които много жени и деца, издигнаха лозунги "Да" на свободна палестинска държава", "Спрете израелския терор". Развели палестински знамена и носещи характерни шалове, те преминаха в протестно шествие от пл. "Александър Първи" до пл. "Св. Александър Невски".
 

По повод протестите в Пловдив и София, както и тези на мюсюлманите в Мадан и Пазарджик, посланикът на Израел у нас - Ноах Гал Гендлер, заяви, че те са били мирни и че това е естествена част от едни демократичен процес хората да изразят мнение по мирен начин.


 
По време на протеста в Пловдив

Той подчерта, че Израел не води война срещу палестинците, а срещу терористичната групировка Хамас. Гендлер заяви, че доставките на хуманитарна помощ за палестинското население са повече от достатъчни, но проблемът е, че те не достигат до нуждаещите си. Според него за това е отговорно движението Хамас. През последните 2 дни организацията е забранила на палестинците да излизат на улицата, за да пазаруват. Нещо повече, посочи той - Хамас е обстрелвала с ракети Израел по време на примирието. Израелският посланик заключи, че Хамас преднамерено се стреми към създаване на хуманитарна криза. По думите на дипломата неговата страна няма да допусне създаване на терористична държава ХАМАС-тан в района, предаде БГНЕС.

 

Протестното ществие в София стигна до храм-паметника "Александър Невски", където преди 2 дни също се проведе протестен митинг

 


Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.