Онлайн потребители:  66
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Без учебен предмет "религия" образованието е непълно и некачествено!

Читатели: 1626
http://www.somalilandtimes.net/sl/2005/216/6_clip_image001.jpgВъвеждането на религията като задължителен предмет е наложително, каза Д-р Десислава Панайотова - директор на Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий".

По думите й, това е така, защото в европейските документи, касаещи принципите за религиозно образование, за преподаването на религия, се казва, че без религиозно образование в училищата образованието ще бъде частично, непълно и не толкова качествено, предаде агенция Фокус.
http://stmedia.startribune.com/images/502*334/1tiza0520.jpg
            Според Панайотова, задълбоченото познаване на религиите в българското училище ще допринесе затова децата да имат качествено, задълбочено познание за своята култура, за културата на другите по вяра и за историята на своята страна.

Тя обясни, че според концепцията на Светия Синод, този предмет трябва да се изучава профилирано, тоест децата, които са православни да изучават религия православие и децата мюсюлмани да изучават религия ислям, а които не са вярващи да изучават алтернативен профил.

"Когато вече пораснат и станат 9-ти - 12-ти клас ще имат изграден аналитично, систематизиращо мислене, тогава да се изучават и останалите религии, за да се запознаят и с тях", обясни експертът. По думите й, Министерство на образованието и науката е подело инициатива за въвеждането на предмета религия в задължителната подготовка, но по съвсем друг модел. Според нея, неприемливо е от педагогическа гледна точка децата от малки да започнат да учат всички религии наведнъж, защото при малките деца образованието трябва да започва от частното към общото.

"Верите не могат да се смесват. Трябва да започнат от традицията, към която принадлежат и чак като порастат и вече са натрупали много знания, да могат да им се преподават и другите религии, за да правят сравнения, да влизат в дискусии и това да обогати цялостния им поглед върху въпроса за религията", каза още Панайотова.

http://missiontrips.com/images/costarica/school.jpg

          По думите й, това е основната разлика между църковната концепция и концепцията на МОН. Според нея, образователното минситерство прави всичко възможно да не се разбере фактът, че концепцията на Светия Синод има много по-широка обществена подкрепа.

Източник: www.actualno.com

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.