Онлайн потребители:  91
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Датчани продават карикатурите на Мухаммед (С.А.С.)!

Читатели: 821
          http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450gy250_463859.jpg

               Датска организация ще продава препечатки на скандалната карикатура на Мухаммед (С.А.С.), която през 2005г. предизвика огромна вълна от мюсюлмански протести. Организацията се занимава със защита на свободното слово, а традиционен обект на нейните критики е ислямският фундаментализъм. Близо 1000 са репродукциите на карикатурата, които се продават на сайта на организацията за 188 долара всяка. Всяка от тях е номерирана и подписана от автора Курт Вестергард. На неговата рисунка е изобразен мюсюлманският пророк, който вместо чалма на главата си има бомба с догарящ фитил.
Цената на всеки екземпляр с автограф от автора е 250 долара.  Снимка: ЕРА/БГНЕСПрез 2005 дванадесет художници изработиха карикатури, които бяха публикувани, а година по-късно станаха причина за поредица от световни полемики и скандали. Един от тях беше Курт Вестергард, който оттогава живее тайно и под полицейска закрила заради големия брой заплахи за живота му, отправени от мюсюлмански организации и частни лица. Изобразяването на Мухаммед по какъвто и да е начин е забранено в Корана, макар и не винаги да е спазвано в ислямското изкуство, и предизвика гнева на мюсюлмани по целия свят. Скандалът беше допълнително разпален, след като много вестници, включително такива в мюсюлмански страни, препечатаха карикатурите. В резултат на полемиките, които не бяха само словесни, на много места по света имаше остри протести, които отнеха живота на общо 139 души. Отношенията на Дания с мюсюлманските страни бяха сериозно влошени, и в крайна сметка повлияха на цялостните отношения между християнството и исляма. Острата реакция на мюсюлманите на противоречиво изказване на папа Бенедикт XVI през септември само затвърди трайното влошаване на междукултурното общуване. Преди седмица за генерален секретар на НАТО бе избран Андерс фон Расмунсен, който през 2006г. защити позицията за свобода на словото и не се поддаде на ислямския натиск да поднесе извиненията си към мюсюлманската общност от името на датското правителство.

Източник: BPost

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.