Онлайн потребители:  58
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Проверяват преподавател по Ислям в Смолянско

Читатели: 3266
          
            джамията в село Върбина


            Регионален инспекторат по образование (РИО) - Смолян ще извърши проверка на преподавател по Ислям в училището в село Върбина, каза Тодор Петканов, началник на РИО към Министерство на образование на науката (МОН), предаде "Фокус".

Проверката има за цел да провери дали учителят има необходимото образование за преподавател по религия. По думите на Петканов, в момента учителят, преподаващ религия в учебното заведение, е завършил история и география. Началникът на РИО към МОН през тази седмица ще се срещне с директора на учебното заведение, за да се търсят начини за решение на проблема.

Тодор Петканов каза още, че часове по Ислям се преподават в училището в доспатското село Късак, там часовете си провеждат ученици от 1 до 7 клас, като задължителна избираема подготовка. В община Мадан също се преподава Ислям в две училища: СОУ "Отец Паисий" и училището във село Върбина. В рудоземското село Чепинци се преподава мюсюлманската религия в класовете от 1 до 6 клас.

Само в две училища в община Смолян се изучава християнство. В тези учебни заведения учителите са с необходимото образование, за да преподават религия.

Петканов уточни, че по принцип, изучаването на религията се осъществява в часове по ЗИП и СИП. Учениците имат право да изучават религия от 1 до 12 клас. Организацията по учебния предмет религия се осъществява в съответствие с желанието на учениците, като те подават декларация, заяви Петканов.

Той каза още, че трябва да има възможност общината и училището да осигурят класифицирани учители, които да преподават религия. Учението на предмета религия става на български език, категоричен бе Петканов. Той добави, че религия се преподава по един час на седмица в съответните смолянски училища.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Varbina_2.jpg
село Върбина

По предмета религия Регионален инспекторат по образование - Смолян не разполага с експерт, за разлика от други образователни инспекторати в страната.

Източник: www.actualno.com


Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.