Онлайн потребители:  82
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Варненчета учат ислям през лятото

Читатели: 2010
             Изучаването на Корана се осъществява в джамията в кв. „Аспарухово” и тече през юли и август. Там не е създадено неделно училище, обучението се организира за деца, които имат желание да учат тази религия
Това каза за „Позвънете Новини” заместник-мюфтията на Добрич, отговарящ и за Варненския регион, Расим Расим. По думите му, в миналогодишните курсове са се включили около 25 деца, по-голямата част от които от район „Аспарухово”. Около 5-6 са били децата от останалите варненски райони.
Курсовете се организират, ако се съберат поне 10-12 желаещи деца, уточни Расим. По думите му, изучаването на исляма под формата на летни курсове се провежда от 2007 г. Проповедите се водят от назначен за целта имам.
За тази година все още няма записани деца, посочи зам.-мюфтията на Добрич.
Ислям през лятото се учел на още 5-6 места в региона. Джамиите пък са около 30, информира Расим. Той добави, че в областта няма място, където да се провежда целогодишно обучение по религията.Няма и училище в региона, в което да се учи ислям, заявиха категорично от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Варна. Досега не е имало заявено желание от преподавател, завършил Висшия ислямски институт, за сформиране на група, каза Ивелина Стоева, старши експерт по религия в РИО-Варна.
389 деца, от които около стотина първокласници, пък учат религия в региона. Данните са от края на първия учебен срок. Предметът „Християнство - религия” се изучава само в три варненски общини - Белослав, Вълчи дол и Аксаково, като най-масово е обучението в Аксаково. Там религия се изучава във всички училища, с изключение на това в село Любен Каравелово. Предметът се учи основно под формата на свободно избираема подготовка (СИП). Задължително е обучението само в ОУ „Христо Смирненски” в Аксаково, където е сформирана една група.


Във Варна пък православие учат около 850 деца, участващи в школите по православни християнски традиции и ценности към Общинския детски комплекс. Преподавателите по религия трябва задължително да имат богословско образование или да притежават такава преквалификация, призната от Министерството на образованието, казаха още от РИО-Варна.

Източник: www.news.dir.bg

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.