Онлайн потребители:  56
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Кемал Еюп се изказа по повод случая в Рибново

Читатели: 1038
Досега в Комисията за защита от дискриминация не са постъпвали сигнали по случая в Рибново, коментира пред журналисти председателят на комисията Кемал Еюп.
"Отсъствах миналата седмица и не съм запознат подробно със случая в Рибново. Ще се запозная и ако е необходимо, ще се самосезираме", каза в отговор на журналистически въпрос председателят на Комисията Кемал Еюп, предаде БТА. Той изрази мнение, че вероятно причината за напрежението в Рибново съдържа политически оттенък. Останаха два месеца до изборите и винаги може да има такива съмнения, добави той."Не мога да разбера реакцията на ДАНС - толкова бърза и по такъв начин. Малко ми напомня за по-стари времена", каза Еюп по повод принудителното довеждане в централата на агенцията на кмета на село Рибново Ахмед Башар и учителя по ислям Мурат Бошнак.
Във връзка с носенето на забрадки в Рибново, Кемал Еюп коментира, че някои среди се опитват да отделят религиозните хора от тези, които не са толкова обвързани с религия. Някои среди се опитват да дръпнат черта между мюсюлманите. Не е необходимо да има разделителна линия. Това е един тънък момент, който не е добра тенденция и ми се струва, че не се отчита достатъчно от обществото, коментира председателят на КЗД. Според него трябва да има строга дефиниция за начина на връзване на забрадката, както и списък от религиозни символи. За начина, по който се носи забрадка, трябва да има регламент, ако това е проблем за обществото, отбеляза Еюп. Но мисля, че той повече се раздува, отколкото реално съществува, коментира депутатът. Според него, ако носенето на забрадки в училищата добие масовост и тенденциозност, трябва да се предприемат необходимите мерки. Не трябва да забравяме, че сме светска държава и имаме светско училище, каза той.


Село Рибново


Попитан дали има вероятност такъв регламент да бъде приет преди края на мандата на този парламент, Кемал Еюп отговори, че се съмнява. Има нужда от реформа в българското образование и в частност за приемането на регламент за религиозните символи, но аз лично не виждам такъв проблем, допълни той.
Кемал Еюп изнесе и кратка филологическа беседа за обръщението “ага”, с което се прочу учителят Мурат Бошнак. “Ага” означава брат. Другото "ага" – с меко "г", което при произнасянето почти не се чува, означава шеф, ръководител. Не виждам основание за подобно обръщение, то не е популярно нито в ислямския свят, нито в Турция. Контекстът му не е свързан с религията”, поясни правилата Еюп, цитиран от vsekiden.

Източник: www.dir.bg

Коментари

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Име: * S ...
Дата на добавяне: 27/3/2009
Коментар: Нали наближават избори трябва да се занимават с нещо пустите му политици,защо не с това да създават проблеми!

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.