Онлайн потребители:  140
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Учителката от Ковачево: И другарката Людмила носеше тюрбан

Читатели: 1014

           Педагогически комисии са сфромирани в училищата на село Ковачево, община Септември, за да се реши случаят с преподавателката по френски и турски език, която води часовете си с традиционна мюсюлманска забрадка, съобщи БНТ.

Експертите ще трябва да изготвят актуализирани училищни правилници, но ще могат да ги приложат едва след приемането на новия закон за образованието.

Шен Шибар Али
Шен Шибар Али

Шен Шибар Али продължва да води часовете на децата с напълно прикрита коса. Казва, че се притеснява от нещата, които чете за себе си и твърди, че не отговарят на истината. Забрадката обяснява като свое лично решение, а не като символ на даден религиозен обет.

"Това, което чета по интернета значи, пишат много лъжи. Не съм дала никакъв обет, просто приех такъв начин на обличане - ето виждате - не съм с фередже", каза тя за БНТ.

"Сещам се, че преди време другарката Людмила Живкова също е носила тюрбан, нали", допълни Шен Шибар Али.

Тя признава, че носи характерна за мюсюлманите кърпа за глава и под нея традиционна шапчица - шалмие, но не приема обвинението, че се облича с дълга черна роба традиционна за уахабитите (ултраортодоксална мюсюлманска секта).

"Аз не съм казала, че това е религиозно обличане. Виждате ме много добре и повече не желая да говоря", каза още учителката.
Дебат за носенето на забрадки в институции като съд, училища и др. е имало нееднократно в много европейски страни. В някои от случаите дори се стига до търсене на решение чрез съдебно дело.

Преди няколко години френският правосъден министър уволни съдийка от гр. Бобина, североизточно от Париж, защото носела забрадка. Министърът заяви, че забрадката е символ на потенциална пристрастност и не желае в съдилищата да се виждат показни знаци на религиозна принадлежност.


През 2006 г. две момичета от икономическата гимназия в Смолян се опитаха да се преборят за правото си да ходят на училище забрадени, но загубиха битката с Комисията за защита от дискриминация. Тя постанови, че забраната да се носят забрадки в училищата, в които има утвърдена униформа, не представлява дискриминация.

Източник: www.vesti.bg

Коментари

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Име: az
Дата на добавяне: 28/3/2009
Коментар: Slm, interesno, koi sa mnogoto evropeiski darjavi vizirani v teksta po-gore, che osven Francia za druga ne se sestam. To biva slaboumie, ma pone da si praviat truda da proveriavat tia jurnalisti. Hm, mi te i ezici ne znaiat kak ste proveriat?! E, dragi jurnalisti, da vi obrazovam malko, v evropa zabradkata e nesto napalno estestveno, i se nosi, ot lekarki, uchitelki i vsiakakvi takiva, i nikoi ne izpada v zlobna isteria ot tova!

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.