Онлайн потребители:  47
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Мюфтийстовото: Събитията в Рибново пробуждат спомени от тоталитарното минало

Читатели: 1076
                

                  "Силно възмущение и безпокойство" във връзка с последните събития, свързани с мюсюлмани от община Гърмен, изразиха вчера в декларация от Главното мюфтийство.  "Събитията в Гърмен са подбудени от страна на определени политически лица и кръгове, което е поредно оклеветяване и оскверняване на мюсюлманската общност в България", се казва в документа, изпратен до БТА.

Според Мюфтийството случилото се е посегателство към конституционните права на мирните мюсюлмански граждани в страната. Начинът, по който се случват тези събития, пробуждат у мюсюлманите болзнените спомени от близкото тоталитарно минало, се отбелязва в декларацията. В документа се предупреждава, че може да се появи заплаха за националната сигурност  заради манипулации на общественото мнение. Някои се опитват да поставят рамка върху свободата на изповядване и проповядване на религиозните етично-морални норми, смятат от ръководството на мюсюлманското вероизповедание. В декларацията се заявява, че ситуацията може да доведе до нагнетяване на напрежение в обществото, което би довело до религиозна и етническа нетърпимост, пораждащи посегателства върху храмове и отделни лица.

Документът е приет от ръководството но Мюсюлманското изповедание в лицето на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Басри Пехливан, заместник-главните мюфтии и 16-те районни мюфтии в страната. Тя е във връзка с ареста в понеделник рано сутринта на Ахмед Башев- кмет на Гърмен и на преподавателят по Ислям в село Рибново - Мурат Бошнак. Те бяха задържани призори в домовете им от агенти с маски, отведени в централата на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в София, разпитани и пет часа по-късно освободени. Причината - сигнали в прокуратурата, подадени от лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев за отправени към него смъртни заплахи. Срещу Башев и Бошнак имало и сигнали за насаждане на радикален Ислям и национална вражда, казаха от ДАНС.
http://www.dnevnik.bg/shimg/zx500_456204.jpg
Източник: в. "Дневник"

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.