Онлайн потребители:  114
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Учени откриха, че няма център отговарящ за религията в мозъка

Читатели: 1349
Учени, изследващи центъра на Бога в мозъка, откриха три зони, които контролират религиозните вярвания, независимо дали човек е убеден в съществуването на висша сила или не, съобщи в. "Дейли мейл".

Когнитивният невролог от Националния институт по неврологичните заболявания и инсултите в Бетезда, Мериленд, Джордан Графман и колегите му изследвали мозъчната активност на 40 участници, които били християни, мюсюлмани, евреи или атеисти. Сканирането с устройства за ядрено-магнитен резонанс показало, че зоните, които се активизират, са тези, които хората използват всеки ден, за да тълкуват чувствата и намеренията на другите. Това показва, че религията не е специален случай на система от вярвания, а се е развила успоредно с други убеждения и социални умения, казва Графман.

Експериментаторите предложили на участниците да размишляват над три различни твърдения, свързани с вярата в Бога, и в същото време сканирали мозъчната им дейност. В трите случая експертите установили, че се активират три центъра, използвани всеки ден: първият отговаря за съпричастието между хората, вторият ни позволява да тълкуваме емоциите на околните, а третия използваме, за да разбираме метафоричното значение на думите.


В трите случая невралната активност в мозъка на изследваните лица съответства на мозъчни мрежи, за които е известно, че нямат религиозни функции. Изследването на проф. Графман е публикувано в списанието на Американската академия на науките (PNAS).

Източник: в. "Дневник"

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.