Онлайн потребители:  143
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Статия за дискриминацията към мюсюлманките бе отличена от ЕК

Читатели: 1000
          


          Първа награда се връчва на Оле Хал, журналист в датския вестник Morgenavisen Jyllands-Posten.

Оле Хал

Неговата статия "Danske muslimer udsat for chikane" (Датските мюсюлмани, обект на тормоз) разкрива как датчанки, които приемат Исляма, ненадейно се превръщат от членове на мнозинството, в част от ясно очертано малцинство в своята собствена страна и като такива се сблъскват със същите предразсъдъци и враждебност в обществото, както мюсюлманите от чуждестранен произход.


Паскал Кремер, журналистка във вестник Le Monde, печели другата от двете първи награди за статията си "Homophobie et football: la leçon de Chooz" (Хомофобия и футбол — примерът на Шуз), в която разглежда проблемите на гей футболистите в местен футболен отбор. Тя говори за това как доходният маркетингов свят на футбола допринася за подклаждането на дискриминация срещу гейовете и лесбийките, но и представя положителните мерки, предприемани от футболните лиги в Европа за борба с тази дискриминация.

Кристиана Мартинс и Мариза Антунеш печелят трета награда със статията си "Elite à prova de racismo" (Елит, устойчив на расизъм), в която се разказва за успели португалци от малцинството, които са се преборили с предразсъдъците. Тази статия е била публикувана в португалския седмичник Expresso.

Специалната награда за статия, посветена на ромските въпроси, бе връчена на Мика Контурузи за статията "Η Γιουζγιάν σπάει τα σύνορα της φυλής της" (Юзиан "разбива" порядките на рода) във вестник Eleftheros Tipos. В нея се описват проблемите, пред които са изправени ромските жени в опитите си да "разчупят" представите за традиционната им роля в обществото.

Церемонията по награждаването се проведе в рамките на семинара "Масмедиите за многообразието", организиран от Европейската комисия. По време на семинара бяха представени резултатите от паневропейското изследване на добрите практики на и за средствата за масово осведомяване в борбата срещу дискриминацията и насърчаването на многообразието. В него взеха участие над 80 представители на журналистическата професия, структури, занимаващи се с проблемите на равенството, и НПО от цяла Европа. Статиите, спечелили в журналистическата надпревара, бяха избрани измежду 545 статии от всички 27 държави-членки, изпратени в периода между 1 януари и 31 октомври 2008 г. Всеки един от четиримата европейски победители получи парична сума за пътуване с изследователска цел до държава от ЕС по собствен избор.

Източник: в. "Дневник"

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.