Онлайн потребители:  69
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Джамията в Стара Загора няма да бъде действащ храм

Читатели: 1056
         


 Джамии и религиозни храмове, които са паметници на културата и са от национално значение, но са единствените за населено място, ще могат вече да се ползват от религиозните общности. Този скандален текст в новия Закон за културното наследство абсорбира негативи в Стара Загора, тъй като археологическият паметник на културата с национално значение Ески джамия е точно обектът, който по силата на закона е възможно да се превърне в действащ мюсюлмански храм.

Без да изключваме безумието, регламентирано в цитирания по-горе текст от закона, "Старозагорски новини" направи проучване дали преди време местните мюсюлмани са поискали да имат храм в Стара Загора. Оказа се, че това се е случило. В конкретния случай става дума за молба, депозирана в Община Стара Загора на вниманието на бившия кмет д-р Евгений Желев от Джамийското настоятелство в Стара Загора. Молбата е заведена под вх.No 92-00-313 на 28.06.2005 г., а конкретното искане е за нуждите на местната мюсюлманска общност да бъде предоставен терен от около 3 декара в кв."Лозенец", южно от ул."Мусала".
Тъй като бившият кмет Желев от години е член на ВС на БСП, партията, чиито депутати подкрепиха Закона за културното наследство, логично е да поставим въпроса: Защо за нуждите на мюсюлманската общност не е отпуснат терен за строеж на малка джамия? Според Конституцията на РБългария мюсюлманите, както и всички законни религиозни общности, имат право да упражняват своето вероизповедание, още повече, че в Стара Загора, и основно в кв."Лозенец", има всевъзможни храмове, ползващи общински имоти срещу нищожен наем. И дали ако навремето е била проявена управленческа тактика, днес щеше да се стигне до въпросния срамен член от Закона за културното наследство, чието прилагане ще доведе де юре до подплатени апетити и разпалване на етническа вражда. И то в период на криза.

В следващия си брой "Старозагорски новини" ще публикува интервю с районния мюфтия на Област Стара Загора и Хасково Фаик Хаджимурат.

Областният управител Мария Нейкова получи писмо от министъра на културата професор Стефан Данаилов относно визията на Министерството на културата за Ески джамия. В писмото министър Данаилов пише: Във връзка с възможностите за финансиране на сградата на Ески джамия, град Стара Загора по схема BG 161 PO 001/31 подкрепа на паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма, Ви уведомявам, че Министерството на културата работи по проект за Музей на религиите.
За целта, на което МК е възложило допълнително археологическо проучване в пространството под галерията от интериора на молитвения салон и околното пространство на сградата, съобщиха от пресцентъра на областна администрация в Стара Загора.
В проекта ще се предвижда укрепване на сградата, реставрация на стенописите, експониране на околното пространство и създаване на експозиция, като Музей на религиите, запазваща, реставрирана и експонирана средновековна черква, Тракийския некропол и др. специфични елементи на културното наследство, разкрити и проучени в пространството на храма.
Основното изискване, за да бъде одобрен проектът е собствеността да е държавна с предоставени права за управление на Министерството на културата. Второто условие е функцията да допринася за устойчивото развитие на туризма, което отговаря на музей, а функцията действащ молитвен храм, не би отговаряла на изискванията. Сумата, предвидена за реализация на проекта, е 2 500 000 лева.

Миналата седмица госпожа Нейкова за пореден път изпрати свое становище до министъра на културата, в което изрази категоричната си позиция, че Ески джамия може да бъде реконструирана единствено и само като музей на религиите. В писмото си областният управител настоя министърът на културата да изрази категорично своята позиция, че Ески джамия не може да изпълнява функциите на действащ молитвен храм.

Източник: Икономически портал на Стара Загора

Коментари

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Име: Isen
Дата на добавяне: 11/3/2009
Коментар: . Селям уе рахметуЛЛАХ. Още като работихме в РМ-Пловдив, проявихме интерес за връщането на Ески джамия - Ст.Загора. Имаше отправени запитвания, съответно отговори. търсихме и нотариален акт. Намерихме един, но когато го потърсихме в съда, дадоха ни едно нот.дело, което беше объркано от нас. /Нот.акт го гледахме на един телевизионен видео материал и от там сме следили данните/. поискахме съседното, но отказаха. спомняме си, че делото май-беше откъснато което ни интересуваше /на нот.акт/. Доста учудващо се обърна съдийката по впис9ванията, че хора от изповеданието са отишли в съда... А отношението като на "кобра" на подчинената служителка, не коментирам... Спомням си, че отговора ми хареса на областната управителка. Важно е да се знае, че джамията няма акт за одържавяване /какъвто проблем имаше с Карлово/, което е голям плюс! ИншаАЛЛАХ, ако имам тази възможност във фонда на Министерство на вероизповеданията в Държамвен архив да потърся данните на бившето Старозагорско мюфнтийство /наместничество май/, бих го сторил, за нот.акт на джамията в стара загора. Човека от видео материала се изселил в Турция, а има и много данни, които мюфтии на генджев замъкнаха с чували от изповеданието... Ако пък ми помогнете с такива данни, ще съм благодарен!

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.