Онлайн потребители:  45
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Съветът на Европа поиска Гърция да не признава Шериата за своите мюсюлмани

Читатели: 1027

        Комисията по правата на човека на Съвета на Европа поиска от Гърция да премахне правото на мюсюлманското малцинство в Западна Тракия да се позовава на Шериата, т.е. на някои от заложените в Корана норми, отнасящи се до семейните въпроси и правото на наследяване, предаде РФИ.

Проблемът възниква заради несъвместимостта с европейските и международни норми по отношение на правата на човека. Това е мнението на комисаря по правата на човека в публикувания в Страсбург доклад. Защо в Гърция, която е страна-членка на ЕС, съществува такава несъвместимост с европейските норми?

Първо трябва да припомним малко историята на тази област на Балканите, представляваща една истинска мозайка от народи от различни религии, народи, които са живели заедно в продължение на векове.

От това право се възползват съвсем легално трима мюфтии от Тракия още в началото на 20 век, след края на Балканските войни и установяването на сегашните териториални граници. Смятам, че това се отнася и до България и други страни-членки на ЕС, но не знам дали в тези страни се прилага Шериатът по отношение на семейните въпроси.

Но Лозанският договор от 1923г. все още е валиден в Гърция и нормите му изрично постановяват, че турците в Тракия остават подчинени на мюсюлманското право. Те все още прилагат Шериатът по отношение на семейното право и правото на наследяване. Тези норми важат за около 6 хиляди мюсюлмани.

Трябва да кажа, че аферата, засягаща мюсюлманското малцинство в Тракия, е много деликатна. Правителствата, които са управлявали досега в Гърция, не са се намесвали, тъй като всяко тяхно действие е било последвано от оживени протести от страна на Турция.

Проблемът е много деликатен, а гръцките медии много рядко споменават за тази афера очевидно заради политически причини. А що се отнася до нормите на Шериатът относно семейните отношения - те се прилагат и понякога нарушават европейските норми и нормите в гръцкото семейно право, част от които впрочем са тези за закрилата на детето. Трябва да кажа, че за нарушенията се научава най-често от чужбина.

Преди 4 години например бракът между едно момиче на 11 години и мъж на 22 години се прочу, чак след като съпружеската двойка имигрира в Германия. Но в Гърция тази афера беше скрита, тъй като бракът беше узаконен от "компетентните власти". Не трябва да забравяме, че според гръцкия закон минималната възраст за сключване на брак е 18 години.

Източник: www.actualno.com

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.