Онлайн потребители:  45
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!"

Читатели: 3696

    

 Според изследването, проведено под ръководството на екип от учени от университета в Мюнстер, по-малко от 5 процента от германците смятат исляма за толерантна религия. Четири пъти повече са хората в съседните на Германия страни - Франция, Холандия и Дания, които мислят по този начин. Там ислямът е определен като толерантен от повече от 20 на сто от анкетираните - въпреки сериозните проблеми, които тези страни имат с мюсюлманското малцинство. На регионален принцип в Германия по-положителна представа за мюсюлманите имат хората в западните провинции - 34 на сто, срещу 26 процента от хората в провинциите на територията на бившата ГДР.

В Германия живеят над <br>4 милиона мюсюлмани

Само швейцарците са по-настръхнали

Като цяло повечето германци не могат да посочат нито една добра страна на исляма, става ясно още от изследването. Около 30 на сто от жителите на западните германски провинции нямат нищо против строителството на джамии, а в новите източни провинции съгласни с това са по-малко от 20 процента от анкетираните. Още по-малка е подкрепата за строителството на минарета или за въвеждането на мюсюлмански празници.

За сравнение - в съседна Дания повече от 50 процента от жителите на страната одобряват строителстото на джамии, във Франция и Холандия подкрепата е още по-голяма - 2/3 от населението е съгласно, а в Португалия така мислят над 70% от анкетираните.

По повод на резултатите от проучването берлинският в. "Тагесшпигел" коментира, че само швейцарците са по-нетолеранти спрямо мюсюлманите, макар те да не са включени в изследването. Изданието оценява като голяма изненада факта, че французите мислят по-положително от германците за исляма, въпреки че самата Франция има много сериозни проблеми с мигрантите от няколко мюсюлмански страни в Северна Африка.

Вероятно обяснението трябва да се търси в традициите на французите да общуват с мюсюлмани, вкл. заради колониалното минало на страната. За разлика от тях германците сравнително отскоро са "открили" мюсюлманите, на които гледат по-скоро като на терористична заплаха, идваща отвън. По този повод Надеем Елияс от Централния съвет на мюсюлманите в Германия казва:

Нима ислямът е равнозначен на терор?

"Първо - терористичната заплаха е валидна колкото за немюсюлманите, толкова и за мюсюлманите в Германия; и второ - страдаме от това, че цялата мюсюлманска общност е възприемана като източник на терористична заплаха."  

И още две оценки за германците, стъпващи върху резултатите от проучването: в източните провинции прословутото приятелство между народите е било наложено като държавна политика, а на чужденците се е гледало като на сезонни работници - те са били връщани обратно в родината им веднага след изтичането на договорите им. Това е всичко друго, но не и толерантност, коментира "Тагесшпигел". За жителите на западните провинции пък е известно, че обикалят света като туристи, но в чужбина предпочитат да пият германска бира. Това пък е всичко останало, само не и отвореност към света.

 
Източник: Deutsche Welle

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.