Онлайн потребители:  43
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Светът отбелязва Деня на розовия хиджаб - на 27-ми октомври

Читатели: 2991

Денят на розовия хиджаб

Преди няколко години една жена слага началото на инициативата „Деня на розовия хиджаб” – символ на мюсюлманската подкрепа в борбата срещу коварната болест – рак на гърдата. Денят на розовия хиджаб се организира с цел да окуражи жените и мъжете мюсюлмани да се включват по-активно в инициативите, посветени на борбата срещу болестта, да изразят солидарността си към жените, които вече са жертви на заболяването и водят борбата си с него, както и да популяризират мерките за превенция. Събитието също насърчава любопитните да се инересуват oт облеклото на жените мюсюлманки, от техните ислямски забрадки и от Исляма – като цяло. С други думи, тази инициатива спомага и за инициирането на диалог между мюсюлмани и немюсюлмани. 
Мюсюлманите по цял свят стават част от „Деня на розовия хиджаб”, носейки розови ислямски забрадки, розови дрехи. Тъй като розовото е цветът на световната борба срещу онкологичното женско заболяване. А хората, за които розовият цвят прекрачва границите на разбирането за ислямско облекло, може да вземат участие в инициативата, носейки характерната розова панделка, символизираща отново борбата срещу рака на гърдата. 

    


Важно е да отбележем, че Денят на розовия хиджаб не е инициатива само за мюсюлмани – това е едно глобално събитие, в което всеки един може да вземе участие – без значение от пол, етнос, раса или вероизповедание. 
В едно интервю за IslamOnline.com, основоположничката на Денят на розовия хиджаб – Хенд ел-Бури, казва: „Смятам, че хората остават впечатлени, виждайки мюсюлманки да проявяват социална активност в борбата срещу рака на гърдата. И лично на мен са ми задавали много въпроси. Някои казват: „Видях много от вас днес с розови забрадки. Да не е някакъв празник?!” И така аз имам възможността да им обясня какво се случва, каква е инициативата.”


Много е важно мюсюлманите да се включват активно в различни социални инициативи – това разбива разпространените стереотипи и предразсъдъци по техен адрес, създава един контраст на създалия се в съзнанието на хората от обществото „нехуманен” имидж на мюсюлманите. 

Нека всички се вкючим в Деня на розовия хиджаб тази година - на 27 октомври - не само ако сме жени, не само ако сме мюсюлмани... Защото ракът на гърдата не подбира по религия или по етнос. Факт е, че всяка година от коварното онкологично заболявне умират по 1000 българки. И никоя не знае дали или кога и как ще попадне в тази фатална цифра.
 


Коментари

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Име: Pink Hijab Day
Дата на добавяне: 26/9/2010
Коментар: Селяму алейкум. Благодаря на модераторите на този сайт, че са качили тази информация и че по този начин допринасят за популяризирането на инициативата. Ще се радвам да има повече хора, които ще се включат в начинанието. Ако някой от посетителите на сайта има някакви въпроси - нека ги зададе на и-мейла ни: pinkhijabday.bg@gmail.com. Също така инициативата, в рамките на България, вече има създаден профил и в социалната мрежа Facebook под името Денят на розовия хиджаб (http://www.facebook.com/profile.php?id=100001640137332).

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.