Онлайн потребители:  41
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Меркел към германците: Свиквайте с джамиите

Читатели: 1964

Германската канцлерка Ангела Меркел призова немците да свикват с мисълта, че градовете в Германия ще продължават да променят облика си заради живеещите в страната мигранти.

"Например джамиите все по-често ще стават част от нашия градски пейзаж" - заявява тя в публикувано днес голямо интервю в авторитетния  "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (
FAZ).

На канцлерката е зададен въпрос дали след като в Швейцария чрез референдум беше забранено издигането на минарета, тя не се опасява, че в Германия може да се формира политическа сила, която да отхвърля разпространението на исляма в държавата.


"Вече казах, че джамиите повече от преди ще стават елемент от градския ни пейзаж. Нашата конституция защитава свободата на вероизповеданията.

Впрочем, аз изисквам всички да спазват всички текстове на основния закон. Не може да формираме никакви паралелни общества, в които не се съблюдават нашите основни правила, свободи и ценности, например равнопоставеността на мъжете и жените.

Можем да живеем заедно в обстановка на взаимно уважение и толерантност единствено върху основата на Конституцията. С това трябва да се съобразява всеки, който би искал да живее тук", заявява Ангела Меркел

Според Меркел в продължение на много години отношението на немците към имигрантите се е определяло от илюзии. Много положения в интеграционната политика на германската държава са се оказали неправилни.

Канцлерът призовава към открита дискусия за недостатъците в интеграционната политика.

Интеграцията на идващите преселници е задача на коренното население, подчертава Меркел. Обаче с мигрантите, които не желаят да се интегрират, трябва да се подхожда "с цялата строгост", подчертава тя.

Няколко пъти журналистите от ФАЦ питат канцлерката за

скандалната книга на Тило Сарацин,

в която този  противоречив германски политик развива подробно поляризиращи тези, засягащи мюсюлманите и социално слабите.

Бившият сенатор от Берлин и настоящ член на борда на германската Бундесбанк Тило Сарацин е нарекъл книгата си "Саморазграждането на Германия". Той подчертава, че като цяло имиграцията на мюсюлмани носи на Германия в социално и финансово отношение по-висока
цена, отколкото икономическа полза.

С нападките си срещу имигрантите мюсюлмани и изявленията за съществуването на "еврейски ген" Сарацин отприщи  вълна на възмущение. Политици, работещи в полето на имиграционната и интеграционната политика, отхвърлят аргументите на Сарацин като недоказани.

"Берлин не би могъл да оцелее без имигрантите", казва например пълномощникът на Берлин за имиграцията Гюнтер Пининг и допълва, че Сарацин обича да обобщава без да го е грижа много за фактите.


Освен това Сарацин говори много за мюсюлманската миграция, само че думите му трудно се поддават на проверка, тъй като религията не фигурира в официалната статистика.

Ангела Меркел казва в интервюто, че не е чела скандалната книга, но е запозната с предварителните публикации на откъси от нея и има представа за замисъла и основните тези, с които не е съгласна.

Междувременно външният министър Гидо Вестервеле заяви, че изявленията на френския президент Саркози, че и в Германия ще се разчистват ромски селища, се дължат на "някакво неразбирателство".

По думите на Саркози, изречени на пресконференция, Меркел му казала, че смята в близките седмици да разпореди премахването на ромските лагери във Федералната република.

Но по данни на дипломати от Европейския съюз от подобни думи не е имало и помен, Саркози си ги измислил и остава напълно неясно откъде му е хрумнало.

"Саркози съвсем полудя", обобщи по този повод Радио Дойче веле.

Парадокс е, че ромски лагери, каквито съществуват във Франция, в Германия изобщо няма.

Докато във Франция има към 600 незаконни лагери, в които живеят роми от България и Румъния, пристигнали след присъединяването на двете държави към ЕС, в Германия няма подобно нещо.

Пристигналите във Федералната република роми са много по-малко, точни данни всъщност няма.

"Федералната канцлерка изтъкна публично, а и пред мен, че подобни разговори с такова съдържание не са били водени, и аз мога да нарека цялото само едно неразбирателство.

По отношение на темата искам да кажа още веднъж, че е задължение, а не само право на Европейската комисия да направи оценка на съблюдаването на общите европейски правила, както и че същевременно е право и задължение на френските власти да прилагат националните си правила", посочи Вестервеле.
 
д-р Гидо Вестервеле
Източник: www.vesti.bg

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.