Онлайн потребители:  44
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Още градове в САЩ отхвърлят джамиите

Читатели: 2044

В продължение на повече от 30 години мюсюлманската общност в предградието Мърфрисбъро спокойно практикувала вярата си в апартаменти или офиси и не привличала вниманието дори след атентатите от 11 септември 2001 г. Когато обаче лидерите й предложили да се построи ислямски център с училище и плувен басейн, те били изненадани от острата реакция на съседите. Противниците на този строеж организирали митинги и стотици се включили в шумен протест на градския площад, а някои от тях носели надписи “Пазете Тенеси свободен от терор”.
“Досега не сме преживявали такава враждебност. Това е нещо ново за нас”, казва преподавателят по инженерни науки Салех Сбенати, който отговаря за плановете за строеж на ислямския център. Джамията в Мърфрисбъро е на стотици километри от град Ню Йорк и гневните реакции на национално ниво по спора дали трябва да се строи ислямски център с джамия близо до Кота Нула (мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, разрушени при атентатите от 11 септември - б.ред.).

Islamic prayer in NYC

Разпалените емоции в този спор обаче се появиха през последните месеци в общности от Калифорния до Флорида и породиха въпроси дали обществената нагласа към мюсюлманите в САЩ се променя. В щата Тенеси три плана за нови ислямски центрове в района на Нашвил - един от които впоследствие бе оттеглен - предизвикаха дебати и грозни прояви. Вярващите от една джамия открили нарисуван със спрей ерусалимски кръст на стената на сградата с надпис “Мюсюлмани, вървете си у дома.” Различни политици и евангелисти също са направили остри изказвания против мюсюлманската общност.

Посещаващите джамията в Мърфрисбъро, които заявяват, че винаги са отхвърляли екстремизма, са изумени от реакциите към тях. Петдесет и две годишният Сбенати, който е дошъл в САЩ от Сирия за доктората си преди три десетилетия, разказва със сълзи в очите проявите на доброта на съседите му след 11 септември. Веднъж той бил на паркинг в търговски център със съпругата си, която носи хиджаб и група местни жители специално се спрели и ги уверили, че няма от какво да се страхуват. Онзи ден обаче, докато стоял на 15-акровия парцел на джамията, за която се планира разширяване, минаващи коли клаксонирали, а шофьорите им му размахали средни пръсти. “Тежко е да се види такава промяна”, казва Сбенати.

Оповестено миналата седмица от сп. “Тайм” проучване сочи, че 43 процента от американците са с отрицателно мнение за мюсюлманите - далеч повече от тези, които са отрицателно настроени към мормоните (29 процента), католиците (17 процента), евреите (13 процента) и протестантите (13 процента). 25 процента от анкетираните смятат, че повечето мюсюлмани не са патриотични американци. Въпреки че общото равнище на антимюсюлмански настроения не се е променило особено след спора около проекта за джамия близо до Кота Нула, промяната в тона прави впечатление, казват богослови и други експерти.
Причините са различни - растящи страхове от местен тероризъм след стрелбата във Форт Худ и опита за бомбен атентат на “Таймс скуеър” в Ню Йорк, реториката на набиращото сила политическо движение на “Чаеното парти” и засилващото се недоволство от управлението на президента Обама. Все повече американци - всеки пети - мислят, че президентът е мюсюлманин, сочи неотдавнашно проучване на Форума “Пю” за религия и обществен живот.
 
 

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.