Онлайн потребители:  43
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

10 цели, които да си поставите през този Рамадан

Читатели: 1682

  1. Яжте, пийте и бъдете умерени

                  

Със сигурност по-голямата част от нас правят това – веднъж удари ли времето за ифтар, започваме да наливаме вода и храна през устите си до момента, в който ни е трудно да се помръднем. И тези, които го правят, знаят, че това е съвсем противопоставящо се на духа на Рамадан, който изисква от нас да се самоконтролираме, а не да си угодничим. Нека следваме правилото за хранене на Мухаммед (С.А.С.) – да запълним стомасите си с 1/3 храна, 1/3 вода и 1/3 свободно място, дори през Рамадан.

  1. Давайте по левче на ден за милостиня... или по 2, по 5
 

Пратеникът (С.А.С.) винаги е бил много шедър, но много повече щедрост проявявал през Рамадан. Нека разтворим сърцата си и разровим малко по-дълбоко в портмонетата си тази година. Дори по-малко от левче да отделяме на ден, не е лоша идея. Колкото и да отделите като милостиня, това е вложение, което си струва.

  1. Научете 4 нови сури

Наизустяване на Коран винаги изглежда една много плашеща задача. Но ключът към успеха е да се учи на малки „порции”. Рамадан има четири седмици, така че опитайте се да наизустявате по една сура всяка седмица. Започнете с най-кратката, най-лесната сура. Веднъж започнете ли, ще си създадете инерция и дори ще искате да наизустявате по-дълга сура следващата седмица.

  1. Ходете на молитвата тарауих

След ифтар, първият копнеж, който ви завладява, е да заспите след изморителния ден. Но дайте всичко от себе си, за да се насочите към джамията за тарауих. Да отслужваш молитвата самостоятелно е чудесно, но да се молиш с джемаат е фантастично. Духът на общността, на групата е част от благодатта на Рамадан. Не се лишавайте от него през този Рамадан. Ако не е възможно да ходите на тарауих всеки ден, правете го поне през ден или през няколко дни.  

  1. Ходете на тарауих там, където по време на молитвата ще бъде завършено рецитирането на целия Коран

Свържете се с местната джамия и питайте кой ден имамът ще завърши цялостно четенето на Коран (по време на молитвата). Бъдете част от тези молитви, не само за да слушате рецитирането на Коран по време на намаза, но също така да бъдете част от сърцераздирателните дуи, които се отправят след края му.

  1. Сложете край на клетвите и/или злословенето – със специална кутия
 

Трудно е да затворим устите си, когато някой ни ядоса. Изричайки тези 4-5-буквени думи или злословейки някого пред нашето семейство или приятели, ние знаем, че не това е одобряваният от Аллах начин за разрешение на проблема. По време на Рамадан, ние искаме да изградим духовността си, така че трябва да водим борба с душата си срещу лошите навици.

Пробвайте с това: вземете една кутия и всеки път, когато се чуете да кълнете някого или да злословите срещу някого, пускайте някакви пари вътре. Някога ще са повече, друг път – по-малко. Въпросът е да изберете такава сума, която да ви накара да чувствате това като наказание.

В края на месец Рамадан дайте събраната сума като милостиня или купете с нея подарък на човека, срещу когото сте злословили най-много.

  1. Обаждайте се, поддържайте връзка с близките си

Опитайте се по време на Рамадан да осъществявате по-чести контакти със своите близки, приятели и роднини. Заздравяването на семейните и роднинските връзки и поддържането на приятелствата е част от начина на живот, който Аллах (С.Т.) одобрява. През този Свещен месец, обадете се на близките и приятели си, изпратете им поне по един мейл с рамаданско поздравление или ги попитайте как вървят рамаданските пости и т.н.

  1. Направете си една „технологична” диета

Дори ако работите в сферата на информационните технологии (ИТ), може да направите това. Избягвайте проверяването на електронната си поща и сърфирането в интернет по време на постенето през деня. След ифтара, вместо да се разположите пред екрана на компютъра, отидете в джамията за тарауих. Същото се отнася и за телевизията. Целта е да се опитаме да достигнем едно пълно, цялостно духовно извисяване през този месец.

  1. Четете Коран поне по 30 мин. дневно – само 30, нито повече, нито по-малко
 

Дори ако мислите, че не разполагате с абсолютно никакво време, настройте таймера на телефона си или алармата и намерето едно сравнително тихо и спокойно място. Може да четете Корана от произволно място, на което го отворите. Или пък следвайте някакъв ред. Изборът е ваш. Целта е Коранът да стане връзка между Вас и Създателя.

  1. Простете на всички, които по някакъв начин са ви наранили
Все още ли имате гнояща рана от конфликта с приятеля си миналата година? Все още ли се чувствате засегнати от нещото, което ви каза вашият съпруг/съпруга по време на разгорещен спор? Или все още чувствате гняв от начина, по който родителите ви се държаха с вас като дете? Сбогувайте се с гнева и болката през този Рамадан и простете на хората, които са ви засегнали по някакъв начин! Прошката е не само с лечебно действие за тялото, но и за душата. През Рамадан Аллах ни обгръща със Своето огромно опрощение... Нима ще останем по-малко опрощаващи от Всемогъщия Аллах?!
 

Ако Ви е трудно да простите на всичките хора, от които сте били засегнати някога, простете поне на 3-ма или 5-ма.

 

Мили братя и сестри, по-голямата част от месец Рамадан мина, така че нека помислим как ще оползотворим оставащата... по-малка част.

 


Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.