Онлайн потребители:  43
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Искате да спазвате Рамадана? Изберете си приложение за телефона

Читатели: 1969

Най-древните традиции на исляма навлизат във високите технологии. Желаещите да спазват свещения месец Рамадан, който започна тази седмица, могат да избират между цял куп модерни предложения, пише Саманта Хенри от Асошиейтед прес.

Приложения за мобилни телефони като "АйПрей" (iPray), или "АйКоран" (iQuran) напомнят с писукаща аларма, когато стане време за някоя от задължителните дневни молитви, а програмите "Открий Мека" (Find Mecca) и "Търсач на джамии" (Mosque Finder) помагат на пътуващите мюсюлмани да открият най-близкото място за молитва в чужд град.

"Когато за първи път видях тези приложения, си помислих: това е изумително", коментира Джеймс Отун, който ползва няколко ислямски приложения на своите АйФоун (iPhone) и АйПад (iPad)."На когото и да е хрумнала тази идея, Аллах да го поживи!".

Приложенията не са само за Рамадана. Има програми с ислямска тематика, които помагат на потребителите да открият най-близкия магазин "Костко" (Costco), в който се предлага храна, приготвена съобразно с ислямските правила за хранене. Те могат също да научат правилното произношение на арабски на дневните молитви, или да проверят колко страници от Корана са прочели за един ден - всичко това с помощта на един мобилен телефон.

Съществуват и приложения за свещените книги на още няколко религии - от католическата Библия до свещения хиндуистки епос Бхагавад Гита.

Когато за пръв път чула адхана (призива за молитва) през съраунд-колоните към нейния АйФоун, Сумейе Кълънджу била обзета от носталгия по родната й Турция. Тези приложения са особено популярни в Съединените щати, отбелязва тя, тъй като от американските джамии не звучат призиви за молитва по високоговорители, както в мюсюлманските страни.

"Това са традиции, които са част от живота ни открай време - от почти 15 века, затова изглеждат много стари", коментира Кълънджу.

"Това е като да комбинираш технологиите с нещата, които правим всеки ден".

Кълънджу използва приложение за АйФоун, наречено "АйПрей лайт", което отбелязва времето за задължителните молитви и имитира тракащия звук на броениците, или на въртящото се колелце на металния брояч, който мюсюлманите използват, за да отброяват колко пъти са повторили молитвата. С помощта на слушалки 24-годишната жена може да изпълнява ежедневните си духовни задължения, като отброява молитви на своя АйФоун в автобуса, с който се прибира от работа в Манхатън към дома си в Еджуотър.

Говорителката на "Епъл" (Apple) Труди Мълър казва, че компанията следи не повече от 225 000 приложения на категория за своите телефони, така че не може да каже колко от тях са свързани с исляма. Не само "Епъл" предлага такива програми. "Нокия" (Nokia) има пакет "Рамадан", съвместим с всичките й телефони, който включва всичко, което молещите се трябва да знаят, за да спазват правилата на най-свещения месец, в който мюсюлманите по целия свят постят всеки ден, до мръкване.

Някои приложения са безплатни. Останалите обикновено варират от един до три долара, въпреки че някои са по-скъпи. Ислямът никога не е бил против нововъведенията, коментира Зинур Табакджъ, който държи магазин за ислямски религиозни книги и сувенири в Патерсън, Ню Джърси.

"Ислямът не е против технологиите. Сега неговите предписания могат да се спазват по-лесно и по-бързо", казва Табакджъ, който наскоро е добавил към разнообразните молитвени броеници и религиозни текстове, които продава, цяла стена с аксесоари за мобилни телефони, за да задоволи голямото търсене.

"Ислямът е основан преди 1400 години, а по това време хората не са имали толкова технологии, но са знаели всичко", добавя той.

Джамията, която посещава Табакджъ в Патерсън, наречена "Улу Джами" (Голямата джамия), също е прегърнала високите технологии. След като били инсталирани 16 камери от съображения за сигурност, един предприемчив посетител започнал да ги използва, за да предава религиозните служби на живо по интернет, за да могат старите, болните, или възпрепятстваните по други причини мюсюлмани да гледат отвъд океана същите молитви, които посещават техните обични хора в Ню Джърси.

Отун, който е запален по технологиите, твърди, че приложенията за АйФоун и АйПад, които ползва, са го направили по-съвестен мюсюлманин. От алармата, която му напомня да прекъсне за малко натоварения си график в компания за лимузини и да отправи молитва, до приложение, което му показва кои заведения в околността предлагат храна, приготвена според ислямските предписания, всички тези нововъведения правят така, че той вече няма извинение, за да не спазва заръките на исляма, признава Отун.

"Ако забравиш да се помолиш, може и да не си виновен, защото все пак си човек. Можеш да забравиш една молитва и после да наваксаш", коментира 35-годишния Отун. "Сега, след като имаш тези екстри, нещата може да се променят", коментира той.
 

Любимото приложение на Отун се нарича "Открий Мека" - програма, наподобяваща компас с електронен индикатор, който си променя цвета от червено в зелено, когато собственикът застане на 58 градуса на североизток, така че да гледа към Мека - задължително изискване за всички мюсюлмани, когато се молят.

Отун споделя, че е бил удивен, когато за първи път видял изображение на Мека на дисплея на своя телефон и когато осъзнал, че може да носи навсякъде със себе си цяла библиотека с религиозни текстове. "АйФоун ме разчувства. Няма как да нося наведнъж книги с 10 000 страници, но сега телефонът ми вече го позволява. Това е безценно", казва още той.

Източник:  БТА


Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.