Онлайн потребители:  119
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Гасан Насър: Причина за липсата на диалог между Изтока и Запада е различната ценностна система

Читатели: 1938
На Международната конференция по сигурността в Мюнхен отново останаха нерешени проблеми и то основно свързани със страни като Иран, Афганистан и Ирак. Информационна агенция КРОСС потърси мнението на Гасан Насър - български журналист от сирийски произход, за да се опитаме да изясним защо Западът и Изтокът не могат да намерят общ език.
Каква е причината за липса на диалог между международната общност и представителите на Ирак, Иран, Афганистан?
 
 Водещата причина за липсата на диалог между Изтока и Запада е различната ценностна система. Особено очевидно е разминаването в политическата област. В двете общества тълкуват по различен начин понятието държавност, демокрация, парламентаризъм и други. Социалните, икономическите, правните и демографските фактори също оказват влияние върху разминаването между Изтока и Запада.
Има ли разлика в мисленето на хората от Изтока и Западния свят и каква е тя?
 
Разликата в мисленето между представителите на Изтока и Запада също е налице. Основната причина се корени в социално-психологичеките характеристики на двете доминиращи монотеистични религии - исляма и християнството.
Ще може ли да бъде решен проблемът в Афганистан чрез преговори?
 
Проблемът в Афганистан може единствено да бъде разрешен чрез преговори. Военната алтернатива не е работеща въпреки видимото технологично и числено превъзходство на контингента на НАТО над талибаните. Тези преговори реално трудно могат да бъдат организирани поради пропастта на недоверие между двете страни. Усилията обаче си струват.
Възможно ли е Иран да се превърне във втори Афганистан?
 
Малко вероятно е Иран да се превърне във втори Афганистан. Огромната разлика между двете страни е, че в Иран има силна държавност за разлика от Афганистан. Освен това Афганистан играе ролята на държава-буфер, докато в Средна Азия Иран винаги е изпълнявал функциите на водещ геополитически център.
 
Източник: Агенция КРОСС
 

Гасан Насър, кореспондент на в. "Труд" в Близкия изток от 1991 г. Активно сътрудничи на вестника от 2001 г. Завършил е журналистика в България през 1987 г. Преди да започне работа в "Труд", е бил на стаж там.
Гасан Насър е роден през 1961 г. в гр. Дамаск, Сирия. Той е български гражданин от арабски произход. Женен е за българка и има две деца - Виктор и Филип.

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.