Онлайн потребители:  48
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Уролозите взеха бизнеса на сюнетчиите

Читатели: 2343
Снимка: Varna24.bg
                 Болниците във Варна са иззели почти изцяло функциите на джамията по отношение на традиционния за мюсюлманите ритуал - обрязването. Това заяви  районният мюфтия Расим Расим. „Преди редовно се правеха акции по обрязване на децата в областта, но в последно време не е така. Повечето мюсюлмани във Варна предпочитат да използват услугите на квалифицирани специалисти от болничните заведения в града", разказа Расим. Той сподели, че местното мюфтийство не разполага със собствен сюнетчия, а използва услугите на квалифициран обрезвач, който обикаля всички области на страната.
„Средно по 3-4 деца на месец, на възраст от 2 г. нагоре, но до 5 г., ни водят родители, които желаят да направим процедурата, която обикновено се извършва, за да се спази един мюсюлмански обичай", каза ръководителят на Клиниката по детска хирургия в МБАЛ „Св. Анна" доц. д-р Александър Шейтанов. Случва се тази интервенция да се извършва по медицински показания, когато има специфично стеснение на кожата в тази област, но това са по-редките случаи, допълни още доц. Шейтанов. Според него предпочитанията да водят децата в болница идвали от това, че в здравното заведение се поставя упойка, докато при извършвания ритуално обряд - не.„Последната акция по обрязване, която проведе Мюфтийството бе миналото лято в района на Провадия и близките села. Подобни събития се превръщат в празник за семействата", коментира Расим Расим. Според неговите думи традицията по обрязването се спазва на 100% сред мюсюлманите у нас.

Интервенцията в здравно заведение обикновено минава по клиничната пътека за фимоза. При ритуалните обрязвания всяко семейство плаща на сюнетчията, като тарифата е около 20-30 лв.


Понякога, макар и не толкова често, детските хирурзи лекуват и усложнения, след обрязване, допълни д-р Румен Христов. „Не знам тези хора кой и къде ги обучава, но понякога техните клиенти стигат и до нас", допълни още д-р Христов. Според него няма разлика в социалния статус на семействата, които търсят хирург, а не определения от мюфтията ритуалчик. Според специалистите мюсюлмани с различен статус в обществото - по интелигентни и богати, но и по-бедни и необразовани търсят медицинските услуги на хирурзите за този религиозен обичай. Детските хирурзи допълват, че почти няма християни, които прибягват до тази услуга, освен ако няма медицински показания.

 
Източник: www.varna24.bg

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.