Онлайн потребители:  42
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Минаретата като нов образ на врага

Читатели: 889
 
Колаж от разпространените срещу минаретата билбордове в Швейцария
 
Едно съвсем не минимално мнозинство от швейцарските гласоподаватели пледира за забрана на изграждането на нови минарета в страната. Този вот стъписа повечето местни и чуждестранни наблюдатели. Още повече, че не само християнските църкви, израилтянската духовна общност и други религиозни групи в страната своевременно и съвсем ясно се обявиха срещу инициативата за забрана на минаретата, лансирана от дяснопопулистката Швейцарска народна партия.

Обезвереност и дезориентация

При по-внимателен анализ резултатът обаче не е толкова изненадващ. Подетата през 2008 година кампания срещу минаретата срещна резонанс сред онази част от швейцарското население, която през последните 20 години, след края на Студената война, все повече губеше самочувствие и изпадаше в несигурност. Митът за "неутрална", но де факто ориентирана към НАТО Швейцария превъзмогваше загубата на комунистическия образ на врага в още по-малка степен, отколкото страните, членуващи в западния алианс.

Разнородността на политическата класа в Швейцария с оглед на интеграцията в Европейския съюз е ясно указание за голямата обезвереност и дезориентация на швейцарците. Всякакви корекции на безпочвени исторически лъжи, както и на съмнителни, стигащи до криминалност, външно- и стопанскополитически прийоми, които Швейцария предприемаше от 1989 година, се дължаха не на собствено желание, а на натиск отвън. Например обезщетенията за ограбването на еврейски пари, прехвърлени от нацистка Германия в швейцарски банки, и неотдавнашното разхлабване на предписанията за банковата тайна за чуждестранни укриватели на данъци. Към това се прибавя и болезненият разрив на авиокомпанията Swissair и други обекти на швейцарската национална гордост, предизвикан от самонадценяването и алчността на една самозабравила се мениджърска класа.

Актуално в момента е срамното третиране на швейцарската държава от либийския диктатор Кадафи, който от една година държи като заложници двама швейцарци. Това обидно отношение предизвиква сред швейцарците все по-силно чувство на безпомощност. Също и глобалната икономическа криза оставя междувременно ясни отпечатъци върху свикналата от десетилетия на благосъстояние и стабилност алпийска държава.

Тъжна увертюра

Така една префектно провеждана медийна кампания за забрана на минаретата предложи на обезверените и сплашени швейцарци нов образ на врага. Окуражени от успеха си в сегашния референдум инициаторите на кампанията сигурно ще поискат със следващата стъпка забрана на джамиите и ислямските културни центрове.

Не са безоснователни опасенията от насилствени посегателства срещу такива учреждения. През последните седмици в Женева - най-мултинационалния град в света, където живеят десетки хиляди мюсюлмани от над 50 страни, бяха нанесени щети на най-голямата джамия в Швейцария. След тази тъжна швейцарска увертюра също и в други европейски страни сигурно ще се засилят подстрекателствата срещу исляма и хората с мюсюлманска вяра.

Източник: Actualno.com

 

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.