Онлайн потребители:  52
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Близо 400 мюсюлмани от България са на поклонението в Мекка

Читатели: 1021

Близо 400 мюсюлмани от България са на поклонението в Мека, съобщи  БТА, като се позова на заместник главния мюфтия Ведат Ахмед. Вчера в Мека, Саудитска Арабия, започна хаджът - традиционното ежегодно поклонение на мюсюлманите.

Вероятно заради икономическата криза и новия грипен вирус тази година желаещите да станат хаджии са значително по-малко, коментира Ахмед. В свещения град Мека ще посрещнат предстоящия утре Курбан байрам 389 мюсюлмани от България, като от кралската квота са се възползвали 50 души, уточни той. Заместник главният мюфтия съобщи, че миналата година хаджии са станали близо 700 мюсюлмани, като 70 от тях са били от квота на краля на Саудитска Арабия. Всяка година крал Абдула отпуска безплатна квота за хаджии, като средствата покриват транспортните и другите разходи по време на едномесечния престой, уточни Ведат Ахмед.

Най-малко 48 души, включително поклонници, са загинали при наводнения и кални потоци, предизвикани от проливни дъждове в района на свещения за исляма град Мека и околностите му, предаде ИТАР-ТАСС.

Фотогалерия: Хаджът започва при засилени мерки за сигурност


Днес се очаква в Мека да се съберат на връх Арафат на 25 км от Мека около 2.5 милиона мюсюлмани за главния обряд на хаджа - вакуф, при който се стои прав от пладне до залез слънце.

Фотогалерия: Хаджът започва при засилени мерки за сигурност


Въпреки мерките за безопасност за защита на поклонниците от пожари, удавяне и други нещастни случаи властите на кралството се оказаха неподготвени за причинените от проливните дъждове наводнения и кални потоци, отбелязва ИТАР-ТАСС.

У нас големият мюсюлмански празник Курбан байрам ще започне утре с молитва в повече от 1100 джамии в страната, съобщи още заместник главният мюфтия на България. В София ритуалът е от 8.13 ч., а в останалите райони на страната няколко минути по-рано, в зависимост от отдалечеността им от столицата, уточни той. В страната има около 1250 джамии, но не всички ще бъдат отворени за празничния намаз (ритуална молитва), тъй като някои са в ремонт, а в други няма духовни кадри, каза Ахмед.
 
Различните и последователни стъпки за извършване на хадж
 
Източник: в. "Дневник"

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.