Онлайн потребители:  64
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Мустафа Алиш Хаджи преизбран за главен мюфтия

Читатели: 1522

Мустафа Алиш Хаджи беше преизбран за главен мюфтия на България на вчерашната извънредната национална конференция на мюсюлманите. Само един гласува срещу него от присъстващите 907 делегати - представители на районните мюфтийства и джамийските настоятелства у нас. За главен мюфтия беше предложен и Фикри Хасан Али, който бе подкрепен само от двама делегати. Избран бе нов председател на Висшия мюсюлмански съвет на мястото на настоящия Басри Пехливан - Шабан Али Ахмед.

“Всеки, който е приел исляма за своя религия, се е извисил, а всеки, който и е обърнал гръб, е загубил.”, каза Мустафа Алиш Хаджи. Това е втората извънредна национална мюсюлманска конференция през последните 18 месеца. Първата се състоя на 19 април 2008 година. Днешният форум бе наложен заради решение на Софийския апелативен съд от 13 август 2009 г., с което конференцията от 19 април 2008 г. е обявена за нелегитимна. Решението на съда бе по дело, заведено от бившия главен мюфтия Недим Генджев. То е обжалвано от настоящото ръководство на главното мюфтийство пред по-висша инстанция.

Определени кръгове имат интерес да нарушат спокойствието на вярващите мюсюлмани в България, каза при откриването на конференцията бившият председател на Висшия мюсюлмански съвет Хюсеин Карамолла. Депутатът от ДПС и член на парламентарната комисия по вероизповедания Юнал Лютфи пък заяви, че Конституцията на страната гарантира равнопоставеност и е тъжно над един милион мюсюлмани в България да се разделят и противопоставят. Според него вероизповеданието трябва да бъде организирано и структурирано, да проповядва единството на българския народ и да създаде социално и вътрешно спокойствие в страната.

Лютфи каза, че мюсюлманството в България възпитава в любов към ближния, към различния и към родината. Според него държавата е в дълг към мюсюлманите в страната, защото не се прави необходимото за отделянето на средства за реставрирането на молитвени домове и джамии, много от които са исторически паметници. Лютфи каза още, че някои кметове по места затрудняват работата и свободното прилагане на религиозните права. Той ще запознае Комисията по вероизповеданията с тези проблеми.
 
Източник: www.vsekiden.com

Коментари

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Име: minava6t
Дата на добавяне: 12/11/2009
Коментар: да вярно е че държавата има дъкг към мюсюлманите,но неговия дълг е по голям ,до като държи около себеси мошенници и лапачи които източиха милионите на изповеданието няма право да говори за дълг на държавата,а да види себесеи..в бг неостанахали съвестни мюсюлмани???

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.