Онлайн потребители:  46
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Езанът в Хасково - с намален звук

Читатели: 1029

Призивите за молитва в джамиите в Хасково от 3 дни са по-тихи. В сряда заместник-кметът на общината Кирил Керанов заяви, че община Хасково е съставила протокол на председателя на мюфтийското настоятелство в града заради силата на призивите за молитва, които се отправят от колоните на джамията в центъра на града.

През последните дни са зачестили жалбите на гражданите за системно нарушаване на спокойствието им от страна на джамията. Предписанията са за провеждане на богослужения при спазване на изискванията на член 4, т.8 от Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на община Хасково.

Още в сряда районният мюфтия Фаик Хаджимурад заяви, че въпросът ще бъде обсъден от мюфтийското настоятелство. Главният имам на Хасково Абдула Мюмюн обясни, че мюсюлманската религия предвижда по пет молитви дневно, но заради ранния и много късен час на първата и последна молитва те не се обявяват от минарето, за да не пречат на гражданите.

Тази седмица молитвите на мюсюлманите били само в едната хасковска джамия на улица "Отец Паисий", защото в другата на улица "Сан Стефано" има ремонт. Според Абдула Мюмюн в Хасково живеят около 20 000 мюсюлмани.

Той твърди, че много млади хора са започнали да посещават джамиите и най-вече петъчната молитва, която била най–важна, защото според Корана, ако вярващият пропусне три пъти по ред петъчната молитва, става неверник.

Главният имам на Хасково каза, че са намалили до колкото са могли уредбата на джамията и призивите за молитва вече са по-тихи. Той обаче настоя служителите на общината да замерят със специален апарат силата на звука и да им издадат разрешително колко трябва да се намали и до каква сила да бъде.

"Нямаме нищо към никого, разбираме ги хората, може да се безпокоят от този глас, не казваме, че всеки човек трябва да е доволен, че се пее три пъти на ден призивът", каза още Абдула Мюмюн и уточни, че призивът за молитва трае не повече от пет минути.

След обедната молитва в хасковската джамия от нея излязоха не повече от 15 души, в голямата си част бяха много възрастни хора.
 
Източник: www.actualno.com

Коментари

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Име: osman
Дата на добавяне: 16/11/2009
Коментар: преди всияко е нужно да отбележим че нашата религия ислям ни учи на мир и толерантност, но означава че не трябва да пренабрегваме канона на Исляма ако е така то значи сме със слаба вяра. а езан е синнет а суннета а човек който отрече суннета не е мюсюлманите. Би трябвало в републиката ни да е с демокрация е не фащизам и тероризам в този случай всеки направил жалба е по-долен и от терорист. слм.

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.