Онлайн потребители:  60
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Едно добро дело

Читатели: 3385

  

         Беше обикновен делничен ден и съпругът й беше на работа. След като приключи домакинската си работа, Салма бързаше, както винаги, да помогне на съседите си, днес искаше да изпере дрехите им. Приятелите й се изненадваха от това, че тя не щади себе си, но тя винаги им казваше: ”Едно добро дело на ден държи дявола далеч. Стремя се да правя по една добрина всекидневно, надявайки се, че тя ще премахне грях от Книгата на Живота, който може несъзнателно да съм извършила.”

Една неделя съпругът на Салма каза: ”Може ли да се повозя с теб днес, когато отиваш да пазаруваш в бакалията?”

Салма беше очевидно изненадана, но тя не го попита за причината за молбата му и каза: ”Разбира се, защо не, тъкмо ще можем да прекараме известно време заедно, тъй като ти си постоенно зает.”

    И така Салма и съпругът й излязоха и прекараха целия ден заедно. Когато се върнаха вкъщи и оставиха покупките, Салма благодари на съпруга си за това, че е бил така добър да отиде с нея.

    Той отвърна:”Салма, истинската причина, поради която дойдох с теб, е, че ти винаги казваш на хората да правят точно едно добро дело на ден, като да ядеш по една ябълка всеки ден, за да държат шейтана настрана. И така аз те помолих да те придружа, просто за да видя колко добре се държиш с хората всеки ден.”

   Салма попита смаяна: ”Защо?” Той отговори: ”Защото исках да видя как извършваш добрините и исках да разбера дали правиш това, което говориш. И повярвай ми, никога няма да се осъмня отново в думите ти.”

   Той продължи и каза на Салма:

 

v    „Когато потеглихме с колата, ти остави отсрещния шофьор да мине преди нас; наблюдавайки да не идват други коли отзад, ти даде знак на шофьора да тръгва.

v    „След като стигнахме до знак СТОП, ти направи жест с ръка на хората да пресичат улицата, като по този начин ти ги закриляше поне докато си спряла на знака, тъй като много шофьори не ги е грижа за пешеходците, те просто искат да им отнемат предимството.

v    „На магистралата ти подаде сигнал на камионите с ремаркета, когато ги пропусна, да се престроят и намали, за да им оставиш дистанция докато сменят платното за движение, като каза, че те гонят разписание, докато ти имаш цял ден.

v    „Когато пристигнахме на паркинга на супермаркета и ти си намери място, някой друг те изпревари и ние трябваше отново да изминем цялото разстояние. Ти не се ядоса нито веднъж. Само каза: ”Нищо, може би той има болни крака и се нуждае да спре по-близо.” и се засмя.

v    Когато стигнахме до входната врата, ти я отвори и пусна възрастна двойка като каза: ”Красивите преди възрастните.”

  „И така, когато преброих 25 добри дела, аз спрях с броенето,тъй като около твоята една добра постъпка се завъртат още много други. Не можех да повярвам; ти си толкова мила и аз съм сигурен, че от Божията книга ще изчезне всяка твоя грешка. От сега нататък аз също ще върша по едно добро дело на ден и никога няма да се съмнявам в нищо, което ти казваш,че правиш.”

 

Салма се усмихна и каза: ”Добротата е като кутия с шоколадови бонбони; когато отворя кутията, никота не мога да изям само един. Аз изпразвам кутията! Ето защо въобще не ги купувам, кутията свършва още същия ден. Но аз така съм свикнала да бъда мила, че дори не забелязвам, че го правя.Просто аз обичам себеподобните ми човешки същества. Само следвам съвета на Фатима (р.а.), която е казала:”Помогни първо на съседа си,а след това на себе си.”

 

   В Свещения Коран се казава:

   „Не ще се сдобиете с праведността, додето не раздадете от онова, което обичате.” (3:92)

   „И дават храна - въпрекиче и те я обичат - на нуждаещ се и на сирак,и на пленник.” (76:8)


Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.