Онлайн потребители:  49
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Козметика без алкохол и свинска мас печели мюсюлманките в Близкия изток

Читатели: 1221
Снимка: OnePure

         За мюсюлманките, които се страхуват да нарушат предписанията на исляма, като използват козметични кремове, съдържащи алкохол или свинска мас, Лейла Манди предлага козметика “халал”. Канадската бизнесдама, приела исляма, произвежда козметиката OnePure, която, уверява тя, по нищо не отстъпва на луксозните световни марки, но без забранените от шериата съставки. “Повечето козметични продукти съдържат остатъчни следи от свинско или алкохол и мюсюлманките трябва да имат избор и възможност да ползват нещо друго”, казва Лейла Манди.

Ислямски банки в хотели без алкохол, продукти и услуги “халал”, са на мода в мюсюлманските среди - на Запад или в Близкия изток. Но макар практикуващите мюсюлмани да се стремят да консумират хранителни продукти “халал” (животни, убити според изискванията на мюсюлманската традиция или продукти, които не съдържат свинско или алкохол), пазарът на козметиката “халал” е все още в начален стадий. Обикновено тези продукти не се намират на пазара, но може да бъдат поръчани онлайн в Малайзия, Йордания и Великобритания.

“Мюсюлманките не искат да излизат и се молят по пет пъти на ден със следи от свинско по тялото”, обяснява Манди, около 30-годишна блондинка, облечена в черна абая, традиционната роба на Персийския залив.
COSMETICS LINE: Layla Mandi, Canadian makeup artist who converted to Islam, shows her cosmetic line OnePure. (AFP)
Лейла Манди (Снимка: АФП)
 
“Дойдох в Близкия изток, за да опозная по-добре очакванията на клиентите. Повечето от тях са наистина шокирани като разберат, че в продуктите им за грижа за лицето има съставки от свински произход”, допълва тя. Според нея мастните киселини и желатинът влизат в състава на хидратантните кремове, шампоаните, маските и червилата, а други продукти за красота често са свински екстракт. С експертната помощ на дерматолог и химик, младата жена е разработила козметика и продукти за грижа за кожата без свинска мас или алкохол. За да се наложи на един силно конкурентен пазар, тя предлага продуктите си в атрактивна опаковка.
Layla
Основателката
 
Представена като първата козметична марка “халал” в Близкия изток, OnePure e одобрена в Малайзия от ислямска организация, която сертифицира месото и други продукти за консумация за мюсюлмани. Засега Лейла Манди продава продуктите си онлайн, в самолетите на авиокомпания “Сауди ерлайнс”, първият й клиент от юли, и в малък бутик в луксозния търговски център “Сук ал Бахар” в комплекса “Бурж Дубай”, където се намира най-високата кула в света. “Продуктите са замислени най-вече за жените от Персийския залив. Смятам да пусна и серия продукти за мъже”, отбелязва тя.

Някои в козметичната индустрия обаче са скептични. “Мисля си, че става въпрос по-скоро за реклама. Това е начин да се задоволят потребителите с приказки за козметика “халал”, смята Нура Хамди, търговска директорка на козметичен магазин в Дубай. “Потребителят няма да пие тези елементи от животински или алкохолен произход. Това е нещо, което прилагаме върлху тялото или дрехите си. Така че няма нищо общо дали е “халал” (позволено) или “харам” (забранено от ислямската религия), допълва тя.

Но “Дар ал Ифта”, орган, който издава религиозни предписания в Обединените арабски емирства, не е на същото мнение. “Ако козметичните продукти съдържат производни на свинско или алкохол, не трябва да бъдат използвани”, изтъква организацията в един публикуван в Интернет религиозен съвет в отговор на запитване.

По БТА

 
Сайтът за козметиката OnePure вижте тук.

Коментари

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Име: Минна
Дата на добавяне: 11/9/2009
Коментар: Май цялата история не е нищо повече от един добър PR на една сега прохождаща козметична компания, която си е избрала мююлманките като основна потребителска група... Ако основателката Лейла Манди беше толкова загрижена за съставките на козметиката, която използват сестрите й мюсюлмански по света, вероятно щеше да е също толкова загрижена и за външния си вид, вероятно щеше да е толкова стриктна и към облеклото си. А нямаше да развява руси коси, оформени вежди и предизвикателни погледи.

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.