Онлайн потребители:  110
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

На какъв принцип работи новата интернет търсачка за мюсюлмани?

Читатели: 1631

"ИмХалал" сортира информацията като позволена и забранена

ImHalal.com

                   Мюсюлманите в целия свят вече могат да сърфират в интернет без да се страхуват, че ще попаднат на материали с „греховно” съдържание, съобщи в. „Таймс”. Това стана възможно благодарение на първата ислямската търсачка „ИмХалал”, която бе пусната в действие на 1 септември. Тя работи като всяка друга търсачка с изключение на факта, че класифицира търсената информация като „халал” (разрешена) и „харам” (забранена).

Първият вид се отнася до разрешените според критериите на ислямската религия материали, а вторият - до забранените. Скалата на забранените материали има три степени. Ако например някой иска да търси информация, свързана със секс, и напише в търсачката „секс”, се появява предупреждение, че търсените от него материали имат 2 по скалата за „харам”. Информацията с 1 и 2 по скалата на „харам” все пак може да бъде отворена, въпреки предупреждението на „ИмХалал”. Ако търсената информация има 3 по скалата на „харам”, търсачката изобщо не ви допуска до нея.

„ИмХалал” е създадена от холандската компания „AZS Media Group” и е достъпна на 15 езика, включително арабски, китайски, персийски, турски и английски.

„Идеята за създаването на „ИмХалал” се появи, след като много мои приятели ми се оплакаха, че когато търсят нещо в „Гугъл” и „Яху!” попадат на много материали със сексуално съдържание”, каза основателят на „AZS Media Group” Реза Сардеха. Той обясни, че в момента всяка информация с доминиращо сексуално съдържание е блокирана. Компанията води и консултации с имами, които трябва да определят кои материали трябва да бъдат смятани за „харам”.

От пускането на търсачката миналата сряда досега (статията е от 16:06 на 07.09.2009) сайтът е бил посетен от 100 000 души. Създателите на „ИмХалал” се надяват броят им да се увеличи до 100 млн. души.
Източник: в. "Новинар"

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.