Онлайн потребители:  84
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Заради разградска джамия готвят ново споразумение между България и Турция в културната сфера

Читатели: 1755

Предстои подписване на ново споразумение в културната сфера между България и Турция. Това съобщи в Разград генералният консул на Република Турция в Бургас Исмаил Сефа Юджеер след среща с областния управител на Разград д-р Валентин Василев. Срокът на предишното е изтекъл, то касае ремонти на религиозни храмове в двете държави, сред които и разградската джамия "Магбул Ибрахим пааш", която е третата по големина на Балканите, изградена е през 1616 г., обявена е за паметник на културата, включена е в каталога на ЮНЕСКО.

Предстои подписване на ново споразумение в културната сфера между България и Турция - съобщи в Разград генералният консул на Република Турция в Бургас Исмаил Сефа Юджеер. Документът е свързан с ремонти на разменни начала на църкви в Турция и джамии-паметници на културата в България.

"Бюрократични подробности" нарече дипломатът забавянето на ремонта на разградската джамия "Магбул Ибрахим паша". 

Храмът в центъра на Разград е затворен от десетина години, не се ползва за религиозни ритуали, нито за туристически посещения. Пари за ремонта на джамията  бяха предвидени в споразумение между България и Турция, чийто срок изтече още през 2006 г. - обясни районният мюфтия Мехмед Аля. Преди парламентарните избори тази година от Турция е направено заявление, че се иска удължаване на срока за реализация на споразумението - допълни той. Сега се очаква отговор от новото българско правителство.

Тези произведения не са само на България или само на Турция, те са включени в световното наследство, световни паметници на културата. Това е едно богатство смятам, защото в Турция например много църкви има, исторически църкви, които ние ги приемаме като богато наследство за нас. Вярваме, че в скоро време българското правителство ще осигури необходимото съдействие да се улеснят бюрократичните подробности и час по-скоро тази фирма да започне да работи.

След конкурс е избрана истанбулска фирма, която да извърши реставрацията на разградската джамия - обясни районният мюфтия. Ако споразумението бъде преподписано скоро, работата може да започне през март догодина. Стойността на ремонтните работи е 1 200 000 евро, осигурени от турското правителство.
 
Източник: радио "Дарик"

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.