Онлайн потребители:  61
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Фреди Кануте: Мога да постя и да играя, Рамаданът ми дава сили

Читатели: 1096
 

               Доброто физическо състояние е едно от най-важните неща за съвременните спортисти. В частност футболистите трябва да са в перфектна кондиция във всеки един момент от сезона, като за целта се нуждаят от правилно хранене. Постите, на които се подлагат много играчи, изповядващи мюсюлманската вяра, често се превръщат в обект на дискусии, дали спортистите могат да издържат на Рамадан-а, без това да се отрази на формата им. Повечето мюсюлмани във футбола предпочитат да пренебрегнат част от задълженията си по време на пости, но не такъв е случаят с Фреди Кануте. Нападателят на Севиля е сигурен, че в днешни дни футболистите могат да съхранят топ кондицията си по време на свещения месец. Подобни са вижданията на Мамаду Диара, Ласана Диара и Карим Бензема, за които работи цял екип от лекари, които ги поддържат по време на постите. Испанските таблоиди вече подхванаха наново темата за Рамадан-а, и дали изобщо на футболистите трябва да се позволява да постят и да играят едновременно, но Кануде е убеден, че това е напълно възможно. „Опитвам се да следвам своята вяра по най-добрия възможен начин,” сподели той пред Goal.com. „Понякога е трудно да продължиш да постиш, особено тук, в Южна Испания, където е ужасно горещо, но аз мога да се справя, слава Богу."

”Има много футболисти мюсюлмани, за които хората просто не знаят, и в Англия, и в Испания, Франция, и на много други места. Но да вярваш и да изпълняваш Рамадан не е нещо, за което съобщаваш на целия свят,” обясни Кануте. „Лично за мен, вярата ми помага във футбола, помага ми да съм здрав и по-силен. Няма конфликт, защото хората, които са запознати с исляма, знаят, че постите подсилват, а не отслабват един мюсюлманин.” Мамаду Диара от своя страна също изрази мнение: „Всеки треньор уважава моето решение. Има трудни дни, в които много искаш да се нахраниш, но това е само един месец. Имам още десет, в които да играе.” Наличието на много футболисти, които проповядват исляма, стана повод на подробни изследвания от страна на ФИФА, и доктор Ясин Зергуни обясни какъв е ефектът от Рамадан. „Този месец на физическа и психологическа самодисциплина е съпътстван и с пълно отсъствие на агресия,” обясни доктор Зергуни.

Фредерик Кануте Севиля-Бетис

 „Това е период на регенерация. Далеч не е вредно. Всъщност, важно е да се помни, че ефектът от Рамадан-а е свързан с духовните качества на всеки атлет. Играчите, които са свикнали да следват Рамадан, се адаптират лесно, защото го правят всяка година. Но е истина, че много от тях се изморяват. Те трябва да работят повече преди и след мачовете, за да им помогне това да запазят енергия и сила,” съветва Зергуни.
 
Източник: www.gong.bg

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.