Онлайн потребители:  46
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Швейцария свиква референдум за забрана на минаретата

Читатели: 935

              Членове на дясната Швейцарска народна партия, която в момента има мнозинство в парламента, продължават започната още преди две години кампания за забрана на строежа на минарета в алпийската страна. Поддръжниците на забраната, които до момента са събрали над 100 000 подписа на граждани в подкрепа на инициативата, твърдят, че минаретата не са необходими за богослуженията, а са по-скоро символ на ислямския закон. Като такива те са несъвместими с швейцарската правна система. Решаващата дума за влизане в сила на забраната пък според швейцарското законодателство ще има националният референдум, който ще бъде свикан в края на ноември.

По думите на депутата от дясноцентристката народна партия и привърженик на идеята за забраната Улрих Шюлер минаретата са по-скоро политически, отколкото религиозен символ. "Те са символ на желанието за власт на исляма, който има за цел да постигне законен и социален ред, фундаментално противопоставящ се на гарантираните в конституцията свободи", заяви той пред в. "Телеграф". Според представители на 400-хилядната мюсюлманска общност в страната инициаторите на кампанията не правят разлика между исляма, бурката и тероризма. По думите им те трябва да приемат, че мюсюлманите са факт в швейцарското общество.


Преди две години Швейцарската народна партия, която стана обект на критика от страна на ООН заради расистката си предизборна кампания, си издейства неофициална забрана за строеж на минарета благодарение на полемиката си около построяването на минаре в малкия швейцарски град Лангертал. Тогава нито един местен архитект не пожела да бъде първият, който ще одобри издигането на минаре. За блокирането на проекта в алпийския град, в който 9% от населението е съставено от мюсюлмани, помогнаха и хиляди протестни писма и подписи, вследствие на които управата на кантона Берн отложи строителните планове. В Швейцария, чиято конституция гарантира на всички свобода на вероизповеданието, има само две малки минарета - едното е в Цюрих, а другото в Женева. От нито едно от тях обаче няма позволение да се призовават вярващите за молитва.
 

Източник: в. "Дневник"

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.