Онлайн потребители:  50
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

У нас най-много кърмят мюсюлманките

Читатели: 1075

Броят не българките, които искат да кърмят децата си, нараства, съобщи президентът на Глобалния алианс за защита на детското здраве и хранене за България доц. Румяна Томова.

От 1 до 7 август у нас за шести път се организира Световната седмица на кърменето.

Най-последователни в това отношение са мюсюлманките, които обясняват, че да можеш да кърмиш, но да не искаш е грях. Коранът повелява майката да кърми детето си, докато навърши две години.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва жените да кърмят децата си до шестия месец от раждането. В световен мащаб не повече от 3% от родилките не могат да го правят по медицински причини.

Статистиката у нас за 2008 г. показва, че броят на кърмещите бебето си докато стане на половин година се е увеличил до 49% при 24% през 2005 г. Положителната тенденция се дължи на информираността на жените за положителното влияние на естественото хранене върху децата.

 

Самотните майки също държат да кърмят повече от шест месеца.
 

В България от сто родилки 50 кърмят, отбеляза доц. Томова. Изключително важен за здравето на детето е физическият и емоционален контакт, който установява с майката по време на кърменето, смята д-р Дора Пачова, ръководител на Център за здравословен начин на живот.

Азбучна истина е, че кърменото дете боледува много по-малко, а майката по-лесно преодолява стреса от раждането, допълни Пачова.

По думите й, практиката сочи, че много деца са спасявани чрез майчина кърма след неуспешни ваксинации.

Глобалният алианс за защита на детското здраве и хранене посочва, че неправилното хранене и пренебрегването на кърменето са причината за смъртта на 1,4 млн. деца под петгодишна възраст годишно в бедните страни.
Всяка пета смърт може да бъде предотвратена чрез продължаващо до една година кърмене. 1/5 от трагичните случаи след раждане могат да бъдат предотвратени при ранно започване на кърменето - в рамките на един час след раждането.

Източник: www.vesti.bg

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.