Онлайн потребители:  100
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Русия вкарва религия в клас и свещеници в армията

Читатели: 1365

Руският президент Дмитрий Медведев оповести първия национален план за изучаване на религия в средните училища, както и скорошната поява на свещенослужители в армията, съобщи в. "Комерсант".

Във вторник Медведев се срещна с представителите на всички религиозни общности в Русия в присъствието на министрите на отбраната Анатолий Сердюков и на образованието Андрей Фурсенко. След съвещанието държавният глава обяви, че часовете по религия засега ще бъдат въведени пробно в 18 региона, а ако експериментът се окаже успешен, той ще обхване и останалата част на страната към 2012 г.


Според Медведев конкретният материал за изучаване може да включва основите на православната култура или на други разпространени в Русия религии като исляма, юдаизма и будизма. Новият предмет обаче трябва да се преподава от светски лица, а изучаването му да бъде на доброволна основа, подчерта президентът. На учениците, които не желаят да посещават тези часове, трябва да бъде предложен алтернативен светски курс по етика, допълни Медведев.


Институцията на армейски и флотски свещенослужители (по света те са по-известни като капелани - бел.ред.) също ще бъде въведена поетапно, като този процес ще започне още тази година, заяви министърът на отбраната. До края на 2009 г. се предвижда по един свещеник да бъде прикрепен към военните части извън пределите на Русия, а по-късно и тези на територията на страната. Накрая свещеници ще бъдат изпратени и във флота и военните учебни заведения. В случай че над 10% от състава на дадена военна част изповядва религия, различна от православната, вероятно ще им бъде осигурен свещенослужител от съответното вероизповедание, поясни още Сердюков.

Източник: в."Дневник"


Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.