Онлайн потребители:  66
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Има ли място за религията в Европейския съюз

Читатели: 987

                 Европейският съюз възниква като икономическа общност с единен пазар. Междувременно обаче тази общност, в която влизат вече 27 държави, е и политически съюз. Въпросът е, на какво се крепи днес единството му? Кой е фундаментът на този европейски дом?Според професор Бернхард Кемпен, който преподава международно право в универститета в Кьолн:“Най-напред трябва да кажем, че има държавно-институционализирана страна на ЕС, при която гаранциите за човешкото достойнство, признаването на човешките права и основните свободи са поставени на първо място. Имаи още едно ниво, което е свързано със свободата на религиите и правото на църквите на самоопределение. Не мога да си представя общност без бог, в противен случай тази общност ще се разпадне.“В проекта за Европейска конституция не се намери място за понятието“бог“. Затова пък в Лисабонския договор се споменава религиозното наследство на Европа, от което ЕС черпи редом с културното и хуманитарното наследство. Тепърва ще се разбре, дали това не е само красиво изречение в преамбюла, защото то е твърде общо и не изключва нищо: нито католицизма, нито протестнатството, еврейското влияние или пък исляма. Много християни са разочаровани, защото очакваха, че в Лисабонския договор ще бъдат изрично упоменати християнските основи на Европа. Професорът по теология в кьолнския университет Щефан Мукел коментира:“Преобмюлът на новия Европейски договор не съдържа онова, на което човек се надява да влезе от християнска гледна точка. В същото време обаче трябва да признаем, че днес, за разлика от преди, в европейското право има много разпоредби, които защитават достатъчно добре юридическия статут на църквите и религиозните общности, но и на отделния индивид като вярваща личност.

“Църквите и религиозните общности, например са търсен партньор от Брюксел, когато става дума за европейската интеграция. В Лисобонския договор дори е посочено, че ЕС ще води открит и редовен диалог с църквите и религиозните общности. Според теолога Кристоф Мандри от университета в Ерфурт:“Въпросът за това, кой е част от Европа и религиозното й наследство, е свързан не само с историята, но и със сегашната политика. Ето защо, според мен, е логично да се каже, че в европейското съзнание понятия като интеграция и политическа общност се отнасят и до живеещите в Европа мюсюлмани“. Така че религиозното наследство, споменато в преамбюла на Лисабонския договор е отворено за по-нататъшното развитие на ЕС, който пък по този начин е поставен на подвижен фундамент.
 
Източник: БГНЕС

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.