Онлайн потребители:  47
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Франция на нокти срещу фереджетата

Читатели: 1446

Франция може и да въведе правила за носенето на пълно дамско ислямско покривало, наречено бурка, на обществени места, пише вестник "Фигаро".

Жените, носещи този тип ислямско покривало, което покрива тялото от глава до пети и оставя на носещите го възможност да виждат през гъста мрежичка, става все по-популярно сред млади жени, близки до салафитското движение, изповядващо строг ислям.


Макар някои жени да страдат от носенето на бурка, повечето я носят доброволно, смятат френски експерти по ислям. Според Бернар Годар много от тях са с френско гражданство и са приели исляма доброволно в зряла възраст.

Салафитите, изпоядващи краен фундаментален ислям, са малцинство във Франция – между 30 и 50 хиляди, но броят им нараства.
Френският министър на имиграцията Ерик Бесон заяви днес, че според него закон за носенето на бурка би бил "неефективен и би довел до напрежение, за което в момента няма място".

"Във Франция вече стигнахме твърде далеч. Жените-държавни служители нямат право да носят забрадки в сферата на обществените дейности, ученичките не могат да ги носят и в училище", добави той.

Американският президент Барак Обама защити в рамките на речта си в Кайро избора на мюсюлманките да носят забрадки, припомня "Фигаро".

"Свободата в Америка е неделима от свободата да практикуваш религията си… Затова правителството на САЩ е защитавало и в съда правото на жените и момичетата да носят хиджаб и е наказвало тези, които го отричат", заяви Обама пред претъпканата зала в Каирския Университет.

"Отхвърлям мнението на Запада, че жена, която покрива косата си, е по-малко равнопоставена, но вярвам, че на жена, на която се отказва обучение, се отказва от възможността да бъде равнопоставена", изтъкна Обама.

С това изказване Обама "докачи" френската позиция по отношение на ислямските покривала в публичното пространство, пише изданието.


През 2004 година Франция забрани в училищата и образователните институции да се носят религиозни символи, включително забрадки. Подобна полемика се води в Канада, Германия, а в Белгия около 90% от училищата поставиха подобна забрана и бяха заклеймени като "дискриминиращи" в правителствен декрет.
 
Източник: www.actualno.com

Коментари

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Име: Амира
Дата на добавяне: 23/8/2009
Коментар: SA.Щом има кой да храни,да носят каквото ще;Аз съм самотна вдовица трябва сама да се грижа за себе си.Нося забрадка.Моето лично мнение-тез радикални ислямисти хората с промити мозъци.При тях жената е потиснато,невежо и плахо същество нещасно и ограбено

Брой публикации: 1
Страница: 1   

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.