Онлайн потребители:  69
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Може би не знаете това за... Енес ибн Малик?!

Читатели: 2367

 

 
Енес инб Малик бил малко дете, когато засвидетелствал единобожието на Създателя и пророчеството на Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари) и така сърцето му се изпълнило с обич към Всевишния и Неговия Пратеник. Енес заобичал Пратеника (Аллах да го благослови и с мир да го дари) от това, което бил слушал за него. Много дълго той мечтаел да се срещне с Пратеника на Аллах.

Не след дълго време тази негова мечта станала реалност. Един ден Медина се изпълнила с радостни гласове. Пратеникът (Аллах да го благослови и с мир да го дари) и неговият спътник Абу Бакр наближавали към Медина. Всички се устремили към пътя, водещ към града. Между устремените бил и Енес. Така хората посрещали утрото в очакване на Пратеника (Аллах да го благослови и с мир да го дари) и неговият спътник. Енес ибн Малик също ги очаквал с нетърпение, но когато те не идвали, той се прибирал тъжен.

Една прекрасна утрин се чували хорски гласове – „ Мухаммед и спътникът му наближават Медина......”

Всички се отправили към главния вът на Медина, за да посрещнат тъй желаните и очаквани гости. Между устремените отново бил и Енес инб Малик.

Пратеникът (Аллах да го благослови и с мир да го дари) и Абу Бакр пристигнали в Медина. Улиците на Медина били изпълнени с хора, очакващи гостите. Този ден бил най – специалният ден в живота на жителите на Медина. Енес си спомнял до края на живота си този щастлив ден.

         

              Един ден майката на Енес отишла при Пратеника (Аллах да го благослови и с мир да го дари), заедно с Енес. Тя казала на Пратеника, че желае да остави Енес при него, за да му помага и служи. Пратеникът много се зарадвал и погалил Енес по главата. Енес останал с Пратеника (Аллах да го благослови и с мир да го дари), докато Пратеникът починал. Енес живял с Пратеника цели десет години. През това време той учел от него божието откровение и неговия пример.

 

Енес Ибн Малик разказва:

 

„ Пратеникът (Аллах да го благослови и с мир да го дари) притежаваше най – добрия нрав. Един ден ме изпрати да свърша една негова заръка. На пазара срещнах деца да си играят и решех да поиграя с тях. Така не успях да свърша заръчаното ми от Пратеника. Когато свършихме играта, усетих някой как постава ръката си върху рамото ми. Когато се обърнах, видях Пратеника.

 

Той с усмивка ме попита :

 

„ Енес, свърщи ли това, което ти заръчах? „

 

 Казах му:

 

„ Аз сега отивам, Пратенико. „

 

Десет години му служех и един път не ми е казвал – „ Това защо не си го направил или нещо подобно.„

 

През тези години Пратеникът (Аллах да го благослови с мир да го дари) учел и наставлявал Енес на истинските ценности и норми. Така Енес получил възпитанието си директно от божия избранник.
 

 

Енес живял още осемдесет години след смъртта на Пратеника (Аллах да го благослови и с мир да го дари). Той учел хората на онова, което научил от Пратеника. Така хората се допитвали до Енес по всякакави въпроси относно религията.

Енес обичал това, което Пратеникът обичал, и мразел това, което той мразел. Той много трудно понесъл раздялата с Пратеника (Аллах да го благослови и с мир да го дари). Когато си спомнял за деня, в който за пръв път се срещал с Пратеника, много се радвал, но когато се сещал за деня, в който се разделил с него, много тъжал. Последният ден, в който го видял, бил денят, в който Пратеникът дръпнал завесата на своята стая и пред него мюсюлманите наредени за молитва го очаквали, но той посочил Абу Бакр за имам.

 

Пратеникът (Аллах да го благослови и с мир да го дари) много пъти молел Всевишния за Енес. Създателят приел молитвите му и Енес бил един от най – богатите жители на Медина и с най- многобройно потомство.

 

Енес инб Малик силно се молел и се надявал да срещне Пратеника в деня на Страшния съд, за да получи неговото застъпничество. Той казвал:

 

„ Желая да срещна Пратеника (Аллах да го благослови и с мир да го дари) в деня на Страшния сед и да му кажа: „О, Пратенико, това е твоят слуга Енес.„

 

Енес ибн Малик починал, засвидетелствайки единобожието на Създателя и пророчеството на Мухаммед.

 

 

Нека Всевишният да бъде доволен от Енес ибн Малик!

 
                                                 Превод от арабски език

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.