Онлайн потребители:  51
Ако желаете да получавате статиите от нашия сайт, въведете своя и-мейл тук:
Имат ли мюсюлманите в България предразсъдъци и стереотипи към християните?
Въведете тук цифрите от горното поле:
Да, но са с положителен отенък.
Имат, но са отрицателни.
Не мисля, че съществуват каквито и да са предразсъдъци към християните.

 

 :::::: Ислямски сайт организира конкурс за написване на есе :::::: История за двата избора :::::: Ислямска мода в борба срещу ислямофобията :::::: Германците: "Ислямът няма нито една добра страна!" :::::: И когато… :::::: Благодарствено писмо от Мухаммед и неговите родители

Турската борса ускорява проекта за създаването на ислямски индекс

Читатели: 982

Чуждестранните инвеститори са увеличили вложенията си в турски акции. През последните един- два месеца са инвестирали нетно 1 млрд. долара, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на интервю с изпълнителния директор на Истанбулската фондова борса Хюсеин Еркан.

Делът им в търговията на борсата вече възлиза на 63% от пазара, като чуждите инвеститори са нетни купувачи в последните месеци и портфейлът им от местни акции възлиза на 51.5 млрд. лири (32 млрд. долара). Тенденцията на обръщане от нетни продавачи в нетни купувачи започна още в началото на март.

По думите на Еркан инвестициите им продължават да се увеличават, което показва, че те са оптимисти за борсата в Истанбул.

Основният индекс в страната ISE NATIONAL 100 загуби половината от стойността си миналата година, но от началото на годината се е повишил с над 20% въпреки данните за рецесия в страната, припомня "Ройтерс".

За да задържи интереса на инвеститорите, истанбулската борса смята да ускори проекта си по създаването на ислямски индекс. Той ще включва само компании, които работят по ислямските принципи, пояснява Еркан.

Допълнително борсовият оператор смята да създаде и инвестиционни фондове, свързани с движението на индекса и търгуващи се на други борси. Вече са водени и преговори с консултантски компании от областта за структурирането на индекса.


Освен за мюсюлмани индексът ще е привлекателен за всички, които следват чистите етични принципи, пояснява Еркан. Според ислямските вярвания мюсюлманите не могат да получават лихвени плащания или да инвестират в компании, които произвеждат или продават свинско месо, тютюн, порнография или хазарт. Те не могат да инвестират и във финансови и животозастрахователни продукти, които не са структурирани според ислямските принципи.

Борсата в Истанбул смята да въведе и маркет мейкъри, за да активизира търговията с нисколиквидните си компании, съобщава още "Ройтерс". За компаниите, за които няма да се намери кандидат маркет мейкър, който да поддържа наличието на оферти купува/продава по позициите, борсата смята да смени системата на търговия. Те ще се търгуват на отделни аукциони, на които ще се определят референти цени на книжата на тези компании на база налични оферти.

 
Източник: в. "Дневник"

Коментари

До момента няма публикации.

Брой публикации: 0
Страница:

Тук Вие може да добавите своето мнение или коментар по темата:
Име(*):
И-мейл:(*):
 
Въведете долу цифрите от горното поле:(*):
Коментар/мнение(*):
 
 

Copyright © 2005 DobraDuma.com, Всички права запазени.
Добра Дума не носи отговорност за публикуваните на сайта материали.
Само авторите носят лична отговорност за публикациите си.